Business Internaţional

Exclusiv online: Cine este Wolfgang Schäuble, ministrul care cere eliminarea din zona euro a tarilor cu probleme

16.03.2010, 00:00 37
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, consideraca sanctiunea de ultima instanta pentru statele din zona euro carenu reusesc sa redreseze finantele publice ar trebui sa fieexcluderea din uniunea monetara. "Avem nevoie de reguli maistricte, ceea ce inseamna, pentru cazuri de ultima instanta,posibilitatea excluderii din zona euro a statului care nu reusestesa-si puna in ordine finantele publice. Aceasta perspectiva impuneo cu totul alta disciplina", a afirmat Schauble. Ministrul definante german a iesit de curand in lumina reflectoarelor sustinandideea crearii unui Fond Monetar European. "Acest tip de declaratiisunt tipice pentru Schauble", crede Friedbert Pfluger, coleg departid al ministrului. "El are un plan atunci cand altii inca seplang. El vine cu o propunere concreta".
Doar cu patru luni in urma insa, parea ca politicianul germanva intra intr-un con de umbra, scrie Financial Times. Cancelarulgerman, Angela Merkel, femeia ce a reusit sa-l inlature pe Schaubledin cursa pentru pozitia de lider al Uniunii Crestin-Democrate dinGermania, era asteptata sa-l excluda din Cabinetul sau, dupa ce acastigat alegerile din toamna. Pentru actualul cancelar, decizia afost extrem de calculata. A reusit de doua ori "sa darame"ambitiile lui Schauble - prima data cand l-a inlocuit in pozita delider al partidului si, in fapt, de cancelar al tarii, si a douaoara cand i-a refuzat participarea la alegerile pentru presedintiatarii, de teama ca personalitatea sa tumultoasa nu va gasi resursepentru a castiga majoritatea. Relatia dintre cei doi este descrisade cei apropiati ca fiind mai degraba o versiune de razboirece.
Mana dreapta a lui Merkel
Merkel i-a inmanat insa lui Schauble cea mai dificila sarcinadin intregul guvern, si asta intr-un moment in care criza economicase afla la apogeu. Pentru Schauble, transferul de la ministerul deinterne la cel de finante a fost, intr-o anumita masura, o gura deaer proaspat. "Niciunul dintre colegii sai apropiati nu-si amintescsa-l fi vazut vreodata atat de exuberant, atat de fericit",potrivit unui articol scris de Heribert Prantl luna trecuta inpublicatia germana Suddeutsche Zeitung.
Cel mai batran, dar cel maiexperimentat
In varsta de 67 de ani, Schauble este cel mai "batran" dintremembrii Cabinetului german. "Personifica experienta politica. Eleste adevaratul vice-cancelar, nu datorita vreunui acord politic,ci datorita sigurantei de sine", a explicat Prantl.
Schauble a fost negociatorul sef al fostului cancelar HelmutKohl in tratatul de unificare cu Germania de Est si a fost cel carea sustinut in 1991 discursul decisiv din Parlamentul german,Bundestag, prin care a determinat mutarea capitalei de la Bonn laBerlin. "O decizie in favoarea Berlinului este totodata o decizieprin care vom depasi diviziunea Europei", a spus atunci Schauble,in aplauzele membrilor tuturor partidelor politice.
Are radacini protestante puternice, fiind nascut in partea desud-vest a Germaniei, in Muntii Padurea Neagra. De asemenea,Schauble are convingeri conservatoare, nationaliste si in acelasitimp pro-europene.

Schauble este semi-paralizat, fiind nevoit sa se deplasezeintr-un scaun cu rotile in urma unei tentative de asasinare ce aavut loc acum 20 de ani. Si-a petrecut ultimele trei saptamaniintr-un spital, unde se recupereaza dupa o operatie, insa a folosittot acest timp pentru a lansa o adevarata polemica in Germania sichiar Europa cu privire la viitorul zonei euro si la necesitatea dea impune noi instrumente de supraveghere a celor 16 state ce compununiunea monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO