Business Internaţional

Expunerea băncilor europene pe România a urcat la şase luni cu 9 mld dolari, la 118 mld dolari

Expunerea băncilor europene pe România a urcat la şase luni cu 9 mld dolari, la 118 mld dolari

Foto: Octav Ganea

Autor: Marius Oncu - Mediafax

20.10.2011, 19:25 521

Expunerea băncilor europene pe România a crescut la 117,7 miliarde de dolari la jumătatea acestui an, de la 96,4 miliarde de dolari în iunie anul trecut şi 108,8 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

În primele primele şase luni din acest an creşterea a fost de peste 8%, iar raportată la nivelul din iunie 2010 de 22%.

Băncile străine aveau o expunere totală pe România de 123 miliarde de dolari în iunie.

Cea mai mare expunere pe economia românească o au băncile din Austria, urmate de cele din Grecia, Franţa, Italia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Portugalia şi Belgia, potrivit datelor BRI.

De altfel, expunerea pe România este a doua ca mărime pentru băncile din Austria şi Grecia, ridicându-se la 44,6 miliarde de dolari, respectiv 21,7 miliarde de dolari. Cea mai mare expunere a băncilor din Autria se regăseşte în Cehia, cu peste 77 de miliarde de dolari, în timp ce băncile din Grecia au principala expunere pe Turcia, de 31 miliarde de dolari.

Cea mai importantă creştere a fost înregistrată de băncile din Austria, de la o expunere de 35,9 miliarde de dolari în iunie anul trecut la 40 de miliarde de dolari în decembrie şi 44,57 miliarde de dolari la jumătatea acestui an, potrivit BRI.

O majorare semnificativă a expunerii au consemnat şi băncile din Franţa, de la 14,4 miliarde de dolari după primul semestru al anului trecut şi 18,6 miliarde de dolari în decembrie la aproape 20 de miliarde de dolari în acest an.

Băncile din Grecia, ţara cu a doua mare expunere pe România, au înregistrat o creştere mai lentă, de la 20,1 miliarde de dolari în iunie anul trecut la 21,1 miliarde de dolari în decembrie şi 21,73 miliarde de dolari la jumătatea anului în curs.

Expunerea băncilor din Italia a urcat de la aproape 12 miliarde de dolari la sfârşitul lui iunie 2010 la 13,6 miliarde de dolari la finele anului trecut şi la 14,4 miliarde de dolari după primul semestru.

Totodată, expunerea Olandei s-a majorat cu 1,5 miliarde de dolari în intervalul iunie 2010 - iunie 2011, până la 7,8 miliarde de dolari. La sfârşitul anului trecut, băncile din Olanda aveau o expunere pe România de 7 miliarde de dolari.

O creştere de notat a înregistrat şi Spania, de la aproape 400 de milioane de dolari la sfârşitul anului trecut la un miliard de dolari în iunie. În cazul băncilor din Marea Britanie, Turcia sau Portugalia majorarea expunerii a fost mai redusă, ajungând la 2,5 miliarde de dolari, 1,3 miliarde de dolari, respectiv 838 milioane de dolari.

Doar instituţiile de credit din Germania şi Belgia şi-au redus expunerea pe România.

Băncile germane şi-au diminuat expunerea în perioada de 12 luni încheiată în iunie, de la 3,3 miliarde de dolari şi 3,1 miliarde de dolari la mijlocul anului trecut, respectiv în decembrie, la 2,8 miliarde de dolari.

Expunerea băncilor din Belgia a coborât uşor şi a ajuns la 418 milioane de dolari.

Băncile americane înregistrează o expunere pe România de 2,25 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO