Business Internaţional

ExxonMobil doreşte să se implice mai puternic în explorarea de petrol şi gaze din Marea Neagră

ExxonMobil doreşte să se implice mai puternic în...

Autor: Anca Dumitrescu

05.05.2015, 15:18 233

Weltmer s-a întâlnit la noul sediu central al companiei din Houston, Texas, cu Delian Dobrev, preşedintele comisiei pentru energie din Adunarea Naţională a Bulgariei şi fost ministru al Energiei, cu vicepreşedintele aceleiaşi comisii, Zecio Stankov, şi cu vicepreşedintele consiliului de administraţie al Bulgratransgaz, Delian Dimitrov.

Potrivit lui Weltmer, grupul ExxonMobil este foarte interesat de a explora perimetrele Teres şi Silistra din Marea Neagră.

Termenul de depunere a ofertelor este 21 septembrie 2015. Durata contractului va fi de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă doi ani, a spus Stankov.

Vicepreşedintele Bulgratransgaz, Delian Dimitrov, a arătat că Bulgaria a început deja construcţia gazoductelor de interconectare cu România, Serbia, Grecia şi Turcia, anticipându-se că infrastructura de gaze a ţării va ajunge la o capacitate anuală de 20 de miliarde metri cubi de gaze. În plus, urmează să fie extinsă capacitatea de stocare a unui depozit de gaze din Ciren.

Reprezentanţii Exxon Mobil au arătat la rândul lor că sunt interesaţi de oportunităţi de explorare în regiunea Mării Negre, unde au experienţă şi dispun deja de studii de cercetare.

În octombrie 2014, ExxonMobil şi OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul românesc Neptun din Marea Neagră.

Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun. La începutul lunii octombrie, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obţinute de sondă sunt în curs de evaluare.

ExxonMobil şi OMV Petrom deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun, operat de compania americană.

Cele două companii au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Reprezentanţii OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO