Business Internaţional

Falimentul Westinghouse, unul dintre cei mai jucători pe piaţa nucleară, nu va salva Toshiba deşi cererea de protecţie faţă de creditori sub legea fali­mentului poate părea o soluţie magică

Falimentul Westinghouse, unul dintre cei mai jucători pe...

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2017, 00:00 756
Din afară, cererea de protecţie faţă de creditori sub legea fali­mentului poate părea o soluţie magică.

Aşa par să spere şi acţionarii Toshiba în cazul Westinghouse Electric, divizia nucleară ame­ricană care a adus unul dintre cele mai vechi conglomerate indus­triale ale Japoniei în pragul in­solvenţei, scrie editorialistul de la Bloomberg David Fickling. Acţiunile acesteia au urcat cu 20% într-o săptămână după ce Toshiba a anunţat că boardul Westinghouse ia în considerare depunerea cererii de protecţie împotriva falimentului. Divizia a depus cererea în New York.

Comparând contractele swap pe riscul de credit ale Toshiba cu cele ale Southern şi Scana, cele două companii americane de utilităţi cu care Westinghouse are contract pentru construirea a patru reactoare, reiese clar că investitorii se aşteaptă ca Toshiba să suporte cea mai mare parte a costurilor.

Toshiba ar putea suferi în multe feluri de pe urma Westing­house, însă costurile ar fi relativ mici. Situaţia este diferită însă în cazul contractului cu Southern şi Scana. Garanţiile de plăţi către subsidiare ale celor două com­panii constituie 90% din ga­ran­ţiile companiei-mamă de 794 mi­liarde de yeni pentru care Toshiba a promis să despă­gubească Westinghouse. Mai simplu: dacă Westinghouse nu va putea construi reactoarele la timp şi în buget, Toshiba ar putea fi obligată să plătească o sumă nu cu mult mai mică decât întreaga valoare de 768 miliarde de yeni a tututor fabricilor, echipamentelor şi terenurilor sale.

În afară de un bailout asigurat de guvernul japonez, puţina speranţă pe care o mai au acţionarii Toshiba este ca procesul de faliment să permită ca o parte a costurilor să fie preluate de alţi acţionari. Guvernul american, de exemplu, a oferit garanţii de 8,3 miliarde de dolari proprietarilor reactoarelor Southern, iar acest lucru ar putea complica procesul.

Moodyís şi S&P au plasat acţionarii Southern şi Scana sub perspective de rating negative luând în calcul posibilitatea ca acestea să suporte o parte din costuri.

Creditorii celor două companii par să nu se teamă, însă. Toshiba, în schimb, ar trebui să se îngrijoreze pentru că nu procesul de faliment nu are nimic magic, nu face datoriile să dispară, scrie editorialistul Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO