Business Internaţional

FBI investigheaza posibile fraude in criza subprime

24.09.2008, 20:18 14

Biroul Federal de Investigatii al SUA (FBI) investigheaza companiile Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers si American International Group (AIG) - a caror prabusire a dus la elaborararea planului de salvare de 700 miliarde dolari (circa 475 mld. euro) al guvernului american - pentru a identifica eventuale fraude.
FBI, sub presiunea autoritatilor, si-a extins anchetele in sectorul corporatiilor americane pentru a descoperi eventualele activitati ilicite de pe piata financiara care ar putea fi legate de criza bancara, au declarat oficiali ai Biroului, citati de International Herald Tribune.
In acelasi timp, cele patru companii au intrat si sub lupa Comisiei americane pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC), care cerceteaza eventualele incalcari ale Codului Civil al Statelor Unite.
Initiativa FBI este logica, avand in vedere numarul mare de intrebari ce inconjoara colapsul bancilor americane, au declarat surse din cadrul guvernului federal american. FBI cerceteaza in prezent 26 de cazuri de frauda in care sunt implicate corporatii americane, iar cea mai mare parte a investigatiilor au legatura cu criza financiara din sectorul ipotecar.
“FBI va investiga inclusiv conducerile companiilor, daca va fi necesar, pentru a-i deferi justitiei pe cei vinovati”, a declarat Robert Mueller, directorul FBI. FBI investigheaza, de asemenea, 1.400 de cazuri ce implica persoane fizice si companii mici suspectate de fraude pe piata ipotecara.
In iunie, procuratura statului New York a acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si frauda doi manageri ai bancii de investitii Bear Stearns. Bear a disparut ca instututie independenta in martie anul acesta, fiind preluata de catre JP Morgan, in cadrul unei tranzactii instrumentate de catre banca centrala.
In Europa, presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut, marti, pedepsirea celor care au cauzat criza de pe pietele financiare internationale, dar nu a oferit detalii legate de identitatea acestora, felul in care ar trebui sa decurga sanctiunile sau de ce liderii politici din Europa si Statele Unite nu au reactionat mai devreme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO