Business Internaţional

Fed arunca 30 mld. $ pe pietele internationale

24.09.2008, 20:10 18

Banca centrala americana (Fed) a anuntat miercuri ca a incheiat acorduri de schimb valutar in valoare de 30 mld. dolari cu bancile centrale din Danemarca, Suedia, Norvegia si Australia, pentru a majora volumul de lichiditati de pe piata financiara.
Astfel, Fed a deschis linii de schimb de valuta temporare si reciproce de cate 10 mld. dolari cu bancile centrale din Australia si Sueda si de cate 5 mld. dolari cu cele din Danemarca si Norvegia. “Prin incheierea acestor intelegeri, Fed a urmarit cresterea volumului de lichiditati de pe piata financiara la nivel mondial.
Bancile centrale coopereza in aceasta perioada de criza si sunt pregatite sa ia orice masuri sunt necesare pentru a preveni degradarea conditiilor de pe piata”, potrivit unui comunicat al Fed.
Intelegerea confera Norges Bank flexibilitate in a controla dezvoltarea accelerata a pietei financiare, a declarat guvernatorul bancii centrale a Norvegiei. Fed a incheiat contracte de schimb valutar cu Banca Centrala Europeana in valoare de 110 mld. dolari, cu Banca Japoniei (60 mld. dolari), Banca Angliei (40 mld. dolari), Banca Nationala a Elvetiei (27 mld. dolari) si cu banca centrala a Canadei (10 mld. dolari). Liniile de schimb vor fi deschise pana la 20 ianuarie 2009.
Miscarea bancii centrale americane vine dupa ce bancile centrale din intreaga lume au recurs, la sfarsitul saptamanii trecute, la introducerea de lichiditati totale de peste 100 de miliarde de dolari pe pietele financiare, cu scopul de a sustine masurile de urgenta anuntate de guvernul SUA pentru a calma temerile privind siguranta acestui sector.
Japonia, India, Australia si Indonezia au injectat in piata peste 42 de miliarde de dolari, lichiditatile fiind la un nivel scazut, in pofida deschiderii de catre Fed a unor linii de finantare pentru banci, cu o valoare totala de 180 de miliarde de dolari.
Si asta in conditiile in care pietele de credit interbancar, folosite de banci pentru a regla fluxul de lichiditati pe termen scurt, sunt esentiale functionarii la parametri optimi a sitemului financiar si a economiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO