Business Internaţional

Fed: Economia sufera in continuare

05.09.2008, 17:24 12

Activitatea economica din Statele Unite a fost modesta luna trecuta, in timp ce marea majoritate a districtelor acoperite de sucursalele bancii centrale (Fed) a raportat existenta unor presiuni inflationiste cauzate de costurile ridicate cu materiile prime, conform ultimului raport periodic al Fed, scrie Bloomberg.
Consumul populatiei a fost redus in majoritatea celor 12 districte, in timp ce situatia sectorului imobiliar "s-a mentinut fragila sau chiar s-a agravat", conform Cartii Bej a Fed, un raport care contine date macroeconomice adunate de la toate cele 12 sucursale ale bancii.
Economistii Fed au mai precizat in raport ca "reducerea in general a angajarilor a dus la mentinerea la cote moderate a cresterilor salariale". Raportul Fed a fost publicat cu doua saptamani inainte de intalnirea in cadrul careia se va stabili rata dobanzii de referinta. Avand in vedere declinul economiei ce a urmat crizei creditelor, prabusirea sectorului de constructii si cresterea preturilor de consum, majoritatea investitorilor se asteapta ca Fed sa mentina rata dobanzii la nivelul actual pana in decembrie. Autoritatile au redus dobanda de referinta cu 3,25 puncte procentuale in ultimul an, pana la 2%.
"Imaginea economiei americane este una ingrijoratoare", a declarat John Ryding, fost economist in cadrul Fed care conduce in prezent RDQ Economics din New York. "Am putea fi martorii unei economii in stagnare sau chiar ai unui declin. In acelasi timp, presiunile legate de inflatie raman la cote ridicate, cu alte cuvinte, avem de-a face cu stagflatia", a adaugat economistul.
In timp ce preturile energiei si ale altor materii prime au scazut in ultima perioada, Fed a anuntat ca unele companii din districtul San Francisco, cea mai mare dintre cele 12 regiuni, au raportat "mentinerea presiunilor inflationiste la cote ridicate". In acelasi timp, alte trei districte Fed au raportat "niveluri crescute ale preturilor", iar retailerii din zona Philadelphia
s-au plans de "cresterea costurilor la produsele en-gros".
"Ritmul activitatii economice a fost slab in majoritatea districtelor. Presiunile salariale au fost moderate in mare parte a districtelor pe fondul unei reduceri generale a numarului de angajari", se mentioneaza in raportul Fed.
Cartea Bej, numita asa dupa culoarea copertilor raportului, a fost intocmita de sucursala Fed din Philadelphia pe baza informatiilor adunate pana pe data de 25 august inclusiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO