Business Internaţional

Fiecare zi de proteste lasă o urmă adâncă în economia Siriei

Autor: Bogdan Cojocaru

18.05.2011, 23:39 117

Guvernul sirian trebuie să facăfaţă provocării pe termen lung de a evita prăbuşirea economiei,aflată deja într-o situaţie precară. Ca şi în Egipt şi Tunisia,problemele economice au jucat un rol important în apariţiatensiunilor sociale, în condiţiile în care anii de conducereineficientă şi corupţie, la care se adaugă seceta recentă, auîngreunat viaţa populaţiei, scrie Wall Street Journal.

Reformele care au vizatdeschiderea economiei controlate de stat, promovate ca prioritareîn 2005 de preşedintele Bashar al-Assad, au devenit mai prudente.Liberalizarea, atât cât s-a făcut până în prezent, a deschisoportunităţi mai mult pentru "cei cu relaţii înalte" decât pentruomul de rând. Protestele au început în martie, iar după câtevasăptămâni guvernul l-a exclus pe Abdullah al-Dardari, premieruladjunct pe probleme economice, considerat de Vest ca fiind chipulreformelor economice siriene. Actele de represiune împotrivademonstranţilor au dus la tensionarea relaţiilor Siriei cu altestate, inclusiv cu Turcia, un partener comercial important. FMI aredus în aprilie estimarea de creştere economică pentru acest an dela 5,5% la 3%.

Violenţele pun sub semnulîndoielii promisiunile recente ale guvernului de a deschide un"dialog naţional". "Cum putem lua în serios eforturile guvernuluicând represiunile continuă?", se întreabă un activist din capitalasiriană Damasc.

"China şi alte state asiatice augăsit o cale de a prospera având regimuri bazate pe un singurpartid, ceea ce nu a reuşit Siria. Protestele ar putea ruinaeconomia", a spus Joshua Landis, profesor la UniversitateaOklahoma.

Protestele, începute pe 18 martieîn oraşul sudic Deraa, au lovit industria turismului.

Anul trecut, numărul turiştilor acrescut cu 40%, case vechi de ţară au fost transformate înpensiuni, iar brandurile de lux şi-au făcut intrarea în Damasc. Înprezent, hotelurile şi restaurantele sunt aproape pustii, iarstudenţii străini care au venit să înveţe araba au plecat. Unelemagazine şi întreprinderi din oraşe neafectate de turbulenţelesociale au fost închise din cauza declinului comerţului.

"Lipsa oportunităţilorprofesionale înseamnă că mulţi dintre noi se bazează pe turism, darnimeni nu e aici", se plânge un tânăr absolvent de facultate, careşi-a închis recent magazinul de cadouri. Economiştii apreciază căturismul şi-ar putea reveni pe termen lung, dar sunt îngrijoraţi deinversarea aparentă a liberalizării. Guvernul încearcă să calmezeprotestatarii prin cheltuieli sociale. Assad a promis că va majorasalariile şi va înfiinţa mai multe locuri de muncă în sectorulpublic. Guvernul a anunţat, totodată, că va revizui aranjamenteleprivind comerţul liber, măsură care ar putea ajuta la păstrarealoialităţii clasei comercianţilor, dominată de musulmanii sunniţi.Economiştii apreciază însă că această strategie nu este sustenabilăşi va cauza inflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO