Business Internaţional

Prin firma de suflet a premierului Viktor Orban şi cu ajutorul colosului german Rheinmetall, Ungaria va avea un oraş al tehnologiei spaţiale şi o industrie aerospaţială capabilă să construiască drone şi sateliţi

4iG are deja experienţă în domeniul sateliţilor deoarece este acţionarul principal la operatorul israelian de sateliţi Spacecom. Acesta deţine flota de sateliţi de comunicaţii AMOS care deserveşte Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

4iG are deja experienţă în domeniul sateliţilor deoarece este acţionarul principal la operatorul israelian de sateliţi Spacecom. Acesta deţine flota de sateliţi de comunicaţii AMOS care deserveşte Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.02.2024, 11:56 30438

În Ungaria, o companie locală va începe în curând să construiască un oraş spa­ţial. Remred, moştenitoarea a 50 de ani de experienţă în domeniu, a anunţat că va dezvolta lângă Budapesta un centru pentru tehnologie spaţială în care va fabrica, va integra şi va testa sateliţi şi alte astfel de sisteme.

Investiţia a fost anunţată în contextul în care Remred, partener şi furnizor pentru cele mai mari agenţii spaţiale şi aerospaţiale din lu­mea Occidentală - ESA din Uniunea Europea­nă, NASA din SUA, JAXA din Japonia şi DLR din Germania – urmează să intre sub con­trolul 4iG, o firmă obscură în urmă cu câţiva ani.

În prezent, cu finanţare facilitată de gu­vernul premierului Viktor Orban şi prin achizi­ţii în sectoare strategice, inclusiv în străinătate, 4iG a devenit un colos puternic şi influent în industrii precum telecomul şi cea a tehnolo­giilor spaţiale. De altfel, preluarea controlului Remred se face în cadrul reorganizării opera­ţiunilor pe care 4iG le are în industria spaţială şi a tehnologiei într-o companie independentă, 4iG Space and Techno­logy, potrivit presei maghiare.

Noua firmă va ad­ministra activităţile le­ga­te de dezvoltarea şi producţia de drone ae­riene (UAV), de in­dus­tria spaţială şi pro­ducţia de sateliţi, de in­sta­laţii de lup­tă contra dro­nelor şi de ser­vicii de digi­talizare în sectorul apărării.

Scopul reorganizării este de a aduce 4iG pe piaţa internaţională din cele patru domenii. Aducerea Remred în holding, la început prin achiziţia unei participaţii de 45% la com­panie, corespunde strategiei prezentate împreună toamna trecută de 4iG şi Rheinmetall, companie germană şi unul dintre cei mai mari producători de armament din lume.

Cuplul maghiaro-german a anunţat atunci că intenţionează să colaboreze în sectorul industriei spaţiale, al digitalizării în apărare, la producţia de drone aeriene şi arme anti­drone, operaţiuni ce ar putea aduce venituri de 1,7-2,3 miliarde de euro în cel mult cinci ani, notează Portfolio. Integrarea compa­niilor de tehnologie şi de industrie spaţială şi achiziţia Remred anunţate de 4iG nu au im­portanţă semnificativă doar din punct de vedere economic, ci şi cel al colaborării dintre holding şi Rheinmetall.

Iar colosul german este de importanţă stra­tegică pentru planurile guvernului Orban de a moderniza şi înzestra armata ţării cu arme cu teh­nologie de vârf. Rheinmetall are deja în func­ţiune şi în construcţie mai multe fabrici de arma­ment şi tehnică militară, cum ar fi vehicule blin­date, în Ungaria. De fapt, industria de apărare a ţării se dezvoltă atât de rapid într-un timp atât de scurt încât analiştii se întreabă dacă nu cumva Orban vrea să facă din Ungaria un exportator de arme. La Remtech, centrul de tehnologie spa­ţială de 4.000 m2 care va fi con­struit de Remred, ar urma să fie produşi sateliţi de până la 400 kg. 4iG are deja experienţă în domeniul sateliţilor deoarece este acţionarul principal al operato­rului israelian de sateliţi Spacecom.

Acesta deţine flota de sateliţi de comunica­ţii AMOS care deserveşte Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Un alt furnizor de servicii prin satelit ajuns în geamantanul 4iG este Hungaro DigiTel. Iar în domeniul comuni­caţiilor 4iG este deja uriaş. Compania a preluat operaţiunile Digi din Ungaria. În 2022 a deve­nit împreună cu o companie de stat proprie­tarul operaţiunilor locale ale Vodafone. În Alba­nia, 4iG a cumpărat operatorii telecom ALBtelecom şi Albtelecom, pe care i-a com­primat într-un singur operator.

Compania va lega această ţară de Egipt printr-un cablu submarin de fibră optică de mare capacitate. De asemenea, a intrat prin achiziţii şi pe piaţa telecom din Muntenegru şi Bosnia. 4iG este condusă de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, Jászai Gellért. Un clasament al Forbes în pune pe locul 13 pe lista miliardarilor. Gellért este un partener de afaceri apropiat al lui Lorinc Meszaros, prieten din copilărie al lui Orban.

Mulţi observatori locali îl consideră pe Meszaros ca fiind frontman-ul familiei Orban, omul care gestionează afacerile premierului în locul acestuia. Iar Gellért este considerat mâna dreaptă a lui Meszaros. După achiziţie, Remred va fi condusă de mâna dreaptă a lui Gellért. Un decret guvernamental recent obligă instituţiile publice din Ungaria să se doteze cu sisteme anti-dronă.

Cu puţin timp înainte, 4iG îşi înfiinţase o companie de sisteme antidronă. 4iG îşi obţine cele mai multe din venituri din contracte guvernamentale, fiind într-un parteneriat strategic cu statul maghiar prin intermediul companiei de infrastructură telecom Antenna Hungaria, la care este acţionar.

Un exemplu de colaborare între guvern şi 4iG cu efecte largi în societate este lansarea unui program de asistenţă pentru bătrâni în care 4iG este producătorul unor brăţări electronice purtate de bătrâni şi care, prin apăsarea unui buton, trimit semnale la un dispecerat pentru a anunţa că ceva este în neregulă cu purtătorul.

Programul a fost criticat ca având o încărcătură electorală puternică. 4iG are de anul trecut un parteneriat strategic cu Huawei, companie chineză pe care guvernul SUA vrea să o scoată din sectoarele strategice ale aliaţilor săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO