Business Internaţional

FMI: "Economia mondiala a trecut de la extaz la agonie"

30.08.2001, 00:00 15



Fondul Monetar International si-a redus previziunile privind cresterea economica mondiala din acest an, in timp ce estimarile pentru anul viitor sunt inca aprig dezbatute de oficialii institutiei, au declarat surse din cadrul Fondului.

FMI intentioneaza sa reduca nivelul prevazut al ratei de crestere pentru acest an la 2,8% in raportul asupra economiei mondiale ce va fi publicat in septembrie, de la 3,2% cat estimase in aprilie, au mai precizat sursele citate.

In plus, FMI ar putea diminua si estimarea de 3,9% in ceea ce priveste cresterea economica de anul viitor. Totusi, problema revenirii economiei mondiale atat de repede este inca in discutie. Unii membri ai FMI estimeaza ca economia americana, care a franat brusc in acest an, va incetini si mai mult la anul, in timp ce alti oficiali ai Fondului sunt ceva mai optimisti.

Conducerea institutiei financiare si departamentul de cercetare al Fondului considera ca economia mondiala isi va reveni in 2002, atingand o rata de crestere de 3,2%, estimata pe baza unei cresteri cu 2,5% a Produsului Intern Brut al Statelor Unite in 2002, dupa o crestere cu 1,5% in acest an, au mai spus sursele citate.

Pe de alta parte, departamentul care se ocupa de emisfera vestica, mult mai conectati la realitatile economiei americane, considera ca economia mondiala va incetini si mai mult anul viitor, ajungand la 2,5%.

"Varianta proasta" se bazeaza pe o incetinire mai accentuata a economiei SUA, care va creste cu doar 1,1% in 2002. Totusi, si acest departament prevede o crestere cu 1,5% a PIB al Statelor Unite in acest an.

Cu doar o luna inainte de lansarea World Economic Oulook (estimarile FMI privind economia globala), care ia pulsul economiilor din intreaga lume, toate aceste previziuni mai pot fi supuse modificarilor, pe masura ce noi date devin disponibile.

De fapt, in timp ce FMI se lupta sa obtina date privind cresterea din cele mai importante economii ale lumii, toate pietele fiannciare asteptau ieri publicarea datelor privind PIB al Statelor Unite in al doilea trimestru.

Desi datele preliminare anuntate in urma cu cateva saptamani evidentiau o usoara crestere, analistii considera ca Produsul Intern Brut a scazut in perioada aprilie-iunie sau, in cel mai fericit caz, a stagnat comparativ cu valoarea din primul trimestru.



Revizuiri in scadere

In perioada premergatoare aparitiei raportului din aprilie, FMI si-a redus de mai multe ori estimarile, atat cel privitoare la cresterea economiei globale, cat si cele referitoare la Statele Unite. Pe langa economia americana, Fondul acorda o atentie speciala Japoniei.

Potrivit datelor furnizate de agentia italiana de stiri ANSA, preluate de CNN, institutia financiara considera ca PIB al Japoniei va creste cu doar 0,2%, fata de nivelul anterior de 0,6%, in acest an, si cu 0,5% anul viitor.

Fondul Monetar International considera ca economia zonei euro va creste cu doua procente in acest an, in scadere fata de previziunile anterioare ce vizau un ritm de crestere de 2,4%. Pentru anul viitor, Fondul estimeaza o majorare a PIB in regiunea euro cu 2,4%, de asemenea mai redus decat estimarile precedente.



Asupra economiei mondiale planeaza multe riscuri

Fondul avertizeaza insa ca mai exista riscuri semnificative care ameninta evolutia economiei mondiale. Dintre acestea, FMI evidentiaza dezechilibrele balantelor comerciale in Statele Unite si in celelalte state dezvoltate, cotatiile supraevaluate ale actiunilor din multe tari, precum si dificultatile financiare intalnite pe pietele emergente, cum ar fi Brazilia si Argentina.

Previziunile negre asupra economiei globale au fost evidentiate de Stanley Fischer, vicepresedintele FMI, care a spus la inceputul asaptamanii ca lumea este in pragul recesiunii.

Pe scurt: "Economia mondiala a trecut de la extaz la agonie", se arata in studiul FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO