Business Internaţional

FMI recunoaste ca a calculat gresit nevoia de finantare a Estului

07.05.2009, 17:28 37

Oficialii Fondului Monetar International (FMI) au anuntat corectarea unei erori de calcul care a condus la publicarea, intr-un raport din luna aprilie, a unor estimari exagerate privind nevoia de finantare a mai multor tari din Europa Centrala si de Est, scrie Financial Times.

In ultimul studiu privind stabilitatea financiara la nivel global, FMI a furnizat mai multi indicatori cheie privind 38 de tari cu economii emergente, inclusiv necesarul de finantare pentru 2009 raportat la valoarea rezervelor valutare detinute.
In cazul anumitor tari, cifrele au fost insa contestate de bancherii centrali si de analisti, determinad o reactie din partea oficialilor fondului, care au inceput sa publice date revizuite in ceea ce priveste necesarul de finantare al tarilor din Europa Centrala si de Est.
 
Diferente mari
Raportul dintre necesarul de finantare si rezervele valutare detinute a fost revizuit de la 236% la 89% in cazul Cehiei si de la 210% la 132% in cazul Estoniei. De asemenea, in cazul Ucrainei raportul a scazut la 116% fata de 208%. Oficialii fondului au anuntat, in acelasi timp, ca vor recalcula necesarul de finantare al Lituaniei, estimat anterior la 425% din valoarea rezervelor valutare.
FMI a anuntat ca va verifica datele publicate anterior, iar greselile vor fi publicate pe site-ul institutiei cat mai curand posibil.
Oficialii fondului au precizat, de asemenea, ca verifica modul in care s-au strecurat greselile si ca vor modifica procedurile interne de calcul pentru a evita in viitor astfel de erori.
"Ne aflam in proces de corectare a cifrelor privind nevoile de finantare ale statelor cuprinse in raport. Ne asteptam ca cifrele corectate sa fie publicate in curand", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Simonetta Nardin. "Regretam aceste erori si vom revizui procedurile interne ale FMI in concordanta cu lectia invatata", a adaugat ea.
 
Erori de tiparire si de calcul
In cazul Cehiei, datele gresite au aparut ca urmare a unei erori de tiparire, in timp ce in celelalte cazuri datoriile cu scadenta pe termen scurt au "fost contabilizate de doua ori". Tabelul cu datele privind Europa de Est se afla in pagina a zecea a raportului privind stabilitatea financiara. Varianta raportului disponibila pe site-ul oficial al institutiei a fost retrasa temporar, in locul sau aparand precizarea "actualizare si corectare in curs".
Revizuirea datelor privind Europa Centrala si de Est vine intr-un moment sensibil pentru aceasta regiune, in mod traditional dependenta de finantarea externa intr-o proportie mult mai mare decat alte zone emergente.
Chiar si dupa revizuirea datelor de catre FMI, raportul dintre necesarul de finantare si rezervele valutare este mult mai ridicat in Europa de Est decat in Africa, America Latina sau Asia. Cel mai mare raport din afara zonei estice a continentului european se inregistreaza in Coreea de Sud, fiind estimat de FMI la 93%.
 
Estul nu este chiar atat de riscant
"Ceea ce intelegem din aceasta schimbare este ca Europa de Est nu este chiar atat de riscanta pe cat reiesea din raportul publicat cu doar cateva saptamani in urma", a declarat Charles Robertson, economistul-sef pentru pietele emergente al bancii olandeze ING.
In acelasi timp, oficialii est-europeni si-au exprimat satisfactia cu privire la decizia FMI de a modifica datele eronate. "Suntem multumiti de faptul ca FMI a privit mai in detaliu aceasta problema, ajungand la o concluzie diferita", a declarat Zdenek Tuma, guvernatorul Bancii Nationale a Cehiei.
 
Banii pentru Polonia au fost aprobati
FMI a aprobat linia de credit negociata in ultimele saptamani cu autoritatile de la Varsovia, statul polonez urmand sa primeasca in urma acestei decizii 20,6 mld. dolari (15,4 mld. euro), scrie Bloomberg. Oficialii polonezi intentioneaza sa trateze aceasta linie de credit ca pe o masura de precautie, ceea ce inseamna ca tara est-europeana va retrage bani din contul creat de catre FMI doar in cazuri extreme. Polonia este a doua tara dupa Mexic care apeleaza la linia de finantare flexibila, creata de FMI pentru tarile care nu inregistreaza deficite. Conditiile cerute de fond tarilor debitoare sunt, de asemenea, mult mai putin restrictive decat in cazul unei finantari clasice. Estimarile FMI indica o contractie de 0,7% a economiei poloneze in 2009, dupa ce anul trecut a inregistrat o crestere de 4,8%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO