Business Internaţional

Fondurile speculative adoptă noi metode în efortul de atragere a specialiştilor în finanţe şi IT

Fondurile speculative adoptă noi metode în efortul de...

Autor: Mihai Draghici

09.03.2017, 13:00 204

Concursuri de programare informatică, centre universitare de cercetare şi promisiuni de salarii foarte mari - acestea sunt doar câteva dintre tacticile utilizate de fondurile speculative în încercarea de câştigare a competiţiei pentru atragerea de talente în domeniul tehnologic.

Aşa-numitele fonduri speculative şi băncile de investiţii luptă de mult timp cu companiile din Silicon Valley pentru atragerea celor mai inteligenţi programatori şi specialişti în matematică. Specialiştii în resurse umane sunt convinşi acum că viitorul constă în combinarea inteligenţei informatice cu gestionarea algoritmilor.

"Războiul pentru atragerea persoanelor talentate este la un nivel fără precedent", explică Yin Luo, şeful secţiei de cercetare cantitativă de la Institutul Wolfe şi fost director pentru strategie în Deutsche Bank. "Este aproape imposibil să găseşti oameni cu experienţă atât în ştiinţe informatice, cât şi în finanţe. Astfel că trebuie căutate talente pure", subliniază el.

Pentru identificarea acestor talente, grupurile de investiţii apelează la competiţii de programare şi la concursuri libere de algoritmică, în scopul depistării unor specialişti în afara clasicelor universităţi de elită. Two Sigma - unul dintre cele mai mari fonduri speculative - organizează un concurs pe Kaggle, o platformă online populară în rândul pasionaţilor de algoritmică, concurenţii având la dispoziţie trei luni pentru generarea unui cod de algoritm comercial pe baza unei cantităţi enorme de date financiare oferite de un fond speculativ american. Câştigătorul va încasa 100.000 de dolari.

"În mod ostentativ, scopul concursului este creşterea atenţiei şi interesului pentru finanţe, dar fondul speculativ speră să găsească şi potenţiali angajaţi în cadrul Kaggle, o platformă de 730.000 de utilizatori din întreaga lume", subliniază Financial Times.

"Deşi atragerea talentelor nu este niciodată o sarcină uşoară, descoperim că modelul nostru cultural şi oamenii fac diferenţa când discutăm cu potenţiali candidaţi", afirmă Scott Grabarski, director pentru resurse umane în compania Two Sigma.

Fonduri speculative britanice s-au asociat cu universităţi pentru a putea avea acces direct la surse de talente. Spre exemplu, Man Group a finanţat un centru pentru crearea de inteligenţă artificială la Universitatea Oxford, iar, anul trecut, Universitatea Cambridge a deschis Institutul Cantab Capital pentru Matematică şi Informaţie, finanţat de Cantab Capital. Pentru firmele mai mici, provocarea găsirii unor specialişti poate fi foarte intensă. "Găsirea oamenilor talentaţi este partea cea mai grea. O mare parte a timpului o aloc pregătirii oamenilor. Sunt căutate persoane foarte bine pregătite", explică Scott Borgerson, preşedintele CargoMetrics, un fond de investiţii cu sediul în oraşul american Boston.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO