Business Internaţional

Forintul s-a transformat din cea mai slabă monedă din lume în cel mai bun performer al Europei

Forintul s-a transformat din cea mai slabă monedă din lume în cel mai bun performer al Europei

Autor: Andrei Cîrchelan

27.06.2012, 00:05 3982

Moneda celei mai îndatorate ţări din estul UE s-a apreciat de la înce­pu­tul anului cu aproximativ 9,5% în fa­ţa euro şi cu 5,5% în raport dolarul.

Declinul de anul trecut al forintului a adus pentru economia ungară riscul creşterii excesive a datoriei în moneda locală. Pentru a recâştiga încrederea pieţelor, gu­vernul s-a orientat către un ajutor financiar de la FMI. Negocierile au fost condiţionate însă de modi­fi­ca­rea unei legi despre care Uniunea Europeană şi FMI spun că reduce independenţa băncii naţionale ungare.

Guvernul ungar a înaintat parlamentului săptă­mâ­na trecută câteva modificări la legea băncii naţio­nale. Aceste amendamente ar putea încheia blocajul dis­cuţiilor pe tema finanţării de 19 mld. dolari pe care guvernul de la Budapesta o solicită din partea FMI.

Un alt factor care a contribuit la întărirea forin­tului a fost faptul că miniştrii de finanţe ai UE au decis să re­nun­ţe la suspendarea unor fonduri de coeziune de apro­ape o jumătate de miliard de euro destinate Ungariei. Fondurile aferente anului viitor au fost sus­pen­date du­pă ce autorităţile de la Budapesta au re­fu­zat să se con­for­meze recomandărilor UE în privinţa mă­surilor de luat pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB. Ungaria se află sub procedură de deficit excesiv încă din 2004, însă CE consideră că de atunci şi până recent Budapesta nu a făcut nimic pentru a corecta situaţia.

Ungaria a fost primul membru al UE care a primit ajutor financiar extern, în 2008, după colapsul băncii ame­ricane Lehman Brothers. Actualul premier Vik­tor Orban a refuzat un nou pachet de finanţare ex­ter­nă când a venit la putere, în 2010, după care a naţio­na­li­zat fonduri de pensii private în valoare totală de 13 mld. dolari, pentru a satisface cerinţele bugetare ale UE şi a re­duce datoria publică. Consiliul miniş­trilor de finanţe din UE a considerat măsura lua­tă de Orban izolată şi ire­petabilă, ceea ce a contribuit la suspendarea aplicate fon­durilor de coeziune.

Recent însă consiliul UE pentru afaceri econo­mi­ce şi financiare a concluzionat că Ungaria a luat mă­su­rile necesare pentru a-şi reduce deficitul bugetar până la 2,5% din PIB anul acesta şi 2,7% în 2013. De ase­menea, comisia anticipează că datoria publică va scă­dea până la 78,5% din PIB în 2012, trendul descen­dent con­t­inuând şi în 2013. Modificarea de prognoză vine du­pă ce Ungaria a implementat noi impozite cum ar fi ta­xa pe tranzacţiile financiare, taxa pe traficul de tele­fo­nie şi ta­xa Robin Hood, care e plătită de com­paniile de utilităţi.

Datoria Ungariei ar fi fost redusă şi mai mult dacă nu existau "atacuri" externe

În încercarea de a câştiga încrederea investitorilor, guvernul şi-a prezentat proiectul de buget pentru anul viitor cu trei luni mai devreme decât o făcea de obicei. Astfel, instituţiile publice au mai mult timp pentru a-şi plănui propriile bugete. Ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy a de­clarat în faţa parlamentarilor că gu­vernul avea în plan o reducere mult mai mare a da­to­riei publice, însă ţin­tele au fost coborâte din cauza unor atacuri finan­cia­re asupra ţării, potrivit portfolio.hu.

Demnitarul a subliniat că atacurile financiare au fost determinate de faptul că Ungaria rezolvă problema deficitului nu prin măsuri de austeritate ci prin "măsuri care lovesc interesele", iar decizia de suspendare a fondurilor de coeziune fusese efectul guvernării din perioada 2002-2010, şi nu al celei din perioada 2010-2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO