Business Internaţional

Fostul cancelar Gerhard Schroeder, în boardul Rosneft: un scandal nemţesc cu bani ruseşti

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder

Autor: Catalina Apostoiu

22.08.2017, 00:00 434

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, membru al SPD, principalul partid concurent al creştin-democraţilor Angelei Merkel în alegerile din septembrie, a stârnit controverse când a devenit managerul proiectului rusesc de gaze naturale Nord Stream 2, care ar trebui să aducă Germaniei energie rusească.

Guvernul german ocroteşte acest proiect în faţa opoziţiei din partea Americii şi a câtorva state europene. Acum, Schroeder a acceptat să devină  director independent al Rosneft, compania petrolieră rusească deţinută de stat. Cu alegerile apropiindu-se rapid, aliaţii lui Merkel şi-au criticat dur rivalii social-democraţi cu privire la decizia fostului cancelar. Blocul condus de creştin-democraţi al Angelei Merkel l-a acuzat pe Martin Schulz, liderul SPD, de slăbiciune prin faptul că nu s-a distanţat în mod adecvat de decizia lui Schroeder de a accepta numirea sa ca director independent al Rosneft, scrie Financial Times.

Creştin-democraţii încearcă să profite de nemulţumirea publică legată de angajarea fostului cancelar de către o companie de stat străină şi de influenţa ruşilor în Germania. Schroeder, cancelar până în 2005, are o relaţie apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi este preşedintele consorţiului Nord Stream controlat de grupul rus de stat din sectorul gazelor Gazprom. Anul trecut, Schroeder a devenit manager al Nord Stream 2, o extensie a gazoductului, mişcare dur criticată. La fel de dur criticată este acum desemnarea lui Schroeder ca director independent în boardul Rosneft.

De la anexarea Crimeei de către Rusia, compania este sub sancţiuni occidentale care-i restricţionează accesul la capital şi tehnologie străine. Rosneft este o companie listată public cu acţionari internaţionali, însă 50% din acţiunile acesteia sunt deţinute de către statul rus, aceasta fiind adesea văzută drept un instrument pentru politicile ruşilor. Schroeder a insistat că decizia sa nu va afecta speranţele electorale ale SPD şi că va accepta nominalizarea “în pofida tuturor criticilor, pe care le consider greşite”. Acesta a declarat pentru Blick, un ziar elveţian, că va primi aproximativ 350.000 de dolari pentru poziţia part-time. Anterior, acesta a acuzat ziarul Bild şi alte publicaţii că exagerează această poveste în încercarea de a influenţa alegerile şi a “ajuta-o în mod clar pe Angela Merkel”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO