Business Internaţional

Fostul şef al CIA: Gigantul Huawei a spionat pentru China. "Este o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite

Fostul şef al CIA: Gigantul Huawei a spionat pentru...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

19.07.2013, 13:19 2080

Hayden a declarat pentru Australian Financial Review că China este angajată într-un "spionaj fără limite" împotriva Occidentului şi că el este de părere că grupul Huawei a împărtăşit informaţii cu agenţii de stat.

Întrebat dacă el consideră că Huawei ar reprezenta o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite şi Australiei, Hayden a răspuns "da, cred că aşa este".

Marea Britanie, Statele Unite şi Australia şi-au exprimat îngrijorarea atât cu privire la presupuse legături între Huawei şi statul chinez, cât şi cu privire la faptul că echipamente furnizate de către societate ar putea fi utilizate pentru spionaj.

Huawei dezminte orice legătură directă cu statul chinez, însă Congresul american a cerut anul trecut ca grupul să fie exclus de la contracte publice. El a fost exclus, de asemenea, de la licitaţii pentru contracte în domeniul reţelei de Internet de mare viteză în Australia.

Hayden, un general în retragere, a mai declarat că el crede că reţele de spionaj occidentale ar avea probe "solide" potrivit cărora Huawei a spionat în contul statului chinez.

"Nu văd niciun motiv să mă întreb asupra acestei probleme", a declarat Michael Hayden, care a părăsit CIA în 2009 şi a fost, anterior, directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

"Este opinia mea ca profesionist. Însă, în calitate de fost director NSA, nu pot face niciun comentariu asupra unor fapte anume", a adăugat el.

"Cel puţin Huawei ar fi împărtăşit cu statul chinez informaţii private sau mai ample despre sisteme de telecomunicaţii străine cu care se află în legătură. Cred că este de la sine înţeles", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO