Business Internaţional

Franţa şi Germania scot de la sertar un nou plan pentru a redresa economia

Franţa şi Germania scot de la sertar un nou plan pentru a redresa economia

Cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politician din UE, şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy trebuie să aducă Europa pe calea revenirii economice, dar şi a unei discipline fiscale mai strânse

Autor: Gabriel Razi

23.01.2012, 00:02 1162

La puţin timp după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat nouă ţări europene, printre care şi Franţa, Parisul şi Berlinul au schiţat un plan care vizează introducerea de măsuri pentru coordonare fiscală pentru companii la nivel european, adoptarea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi realocarea fondurilor europene în ţările care se confruntă cu dificultăţi către proiecte care vizează crearea de noi locuri de muncă.

Odată cu valul masiv de retrogradări, S&P a atras atenţia că măsurile de austeritate şi tăierile de costuri nu sunt calea singură către ieşirea din recesiune. În aceste condiţii, Germania şi Franţa s-au aliat din nou elaborând acest proiect de relansare a economiei, care poartă titlul "Calea către ieşirea din recesiune - accelerarea creşterii acum".

Setul de propuneri, văzut de jurnaliştii Euobserver, ar putea fi prezentat la summitul UE de la sfârşitul acestei luni, dar şi la următorul sumit de la începutul lunii martie, dedicat relansării economice.

Printre propuneri figurează impunerea unei taxe pe tran­zac­ţii financiare, proiect "de suflet" al preşedintelui francez Ni­colas Sarkozy. Taxa are rolul de a "întări arhitectura pie­ţelor financiare". Printre cei care se opun acestei măsuri figu­rea­ză Marea Britanie, Suedia şi Danemarca, ţări care con­si­deră că măsura este ineficientă în absenţa unei prevederi cu efect la nivel mondial care să împiedice firmele să migreze în paradisuri fiscale.

Şi mai controversate prin­tre liderii europeni sunt mă­surile propuse în privinţa coordo­nării fiscale, dar şi cele ce propun convergenţă în pri­vinţa "taxelor din mediul corporativ".

Franţa şi Germania in­ten­ţionează totodată să ac­cele­reze adoptarea de pre­ve­deri la nivelul UE în do­me­niul fiscalităţii în sec­torul energetic, dar şi adop­tarea "unei baze comune pen­tru fiscalitate corpo­rati­vă consolidată".

Aceasta din urmă vi­zea­ză introducerea unei for­mu­le co­mune de impozit pe pro­fit pentru companiile multinaţionale.

Franţa şi Germania pro­pun de asemenea redirec­ţio­narea a 25% din fondurile euro­pene pentru dezvoltare regională necheltuite până în prezent către un fond special "pentru creştere economică şi competitivi­tate". Planul vizează numai statele care se află în mari dificultăţi economice sau care sunt deja în programe de bail­out. Fondurile speciale nu se vor afla sub controlul autorită­ţilor naţionale, ci ar urma să fie administrate de Comisia Euro­peană "în parteneriat cu Banca Europeană pentru In­vestiţii". Proiectele finanţate din acest fonduri vor avea "ţinte clare" care pot fi implementate în acest an, precum acordarea de împrumuturi către IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO