Business Internaţional

Frederic Oudea, seful SocGen: Criza va determina o schimbare radicala a mediului competitiv

28.09.2008, 19:08 21

"Noi ramanem prudenti cu managementul capitalului. Preturile ar putea sa mai scada in 2009 si de-abia atunci m-as aseza in fata vitrinei pentru eventuale cumparaturi", a spus Frederic Oudea. El considera ca actuala criza care zdruncina lumea financiara va determina o schimbare radicala a mediului competitiv.

"Va fi un nou mediu, o noua lume. Apare o oportunitate uriasa in SUA, Europa, pe pietele emergente. Bancile americane se vor concentra probabil pe integrare, probabil ca vor fi si noi consolidari, ceea ce ne lasa loc de dezvoltare, de extindere a cotelor de piata mai ales pe zona de corporate si investment banking." Oudea afirma ca pentru bancile care au ambitii pe acest segment, modelul de banca universala este cel mai rezistent si va continua sa performeze.
"Noi nu trebuie sa ne reinventam. Era usor ca o parte dintre clienti sa ne plece daca nu am fi oferit calitate. Am aratat si in trimestrul I si in trimestrul II ca ne putem pastra clientii, iar acesta este un element de confort pentru mine."
El spune ca grupul Societe Generale are avantajul ca este prezent pe multe piete emergente, adica acolo unde este crestere. "Avand expunere acolo inseamna ca vom avea crestere pe termen lung, pe 15-20 de ani, nu pe 2-3 ani. Dinamica demografica, dezvoltarea economiilor si a sistemelor bancare sustin aceasta perspectiva."
Seful SocGen sustine ca grupul francez detine ingredientele pentru a fi castigator la sfarsitul crizei. "Socul produs de Kerviel (traderul acuzat de frauda) a fost o lectie buna pentru ca ne-a intarit. Stim ca ne poate fi foarte greu maine, dar avem ingredientele pentru a fi castigatori la sfarsitul crizei."
In acelasi timp, Oudea afirma ca ar trebui invatate mai multe lectii.
"Va fi mai putina indatorare, ceea ce va fi rau pentru crestere, va fi un control mai strict pe managementul lichiditatilor, mai multa transparenta a bilanturilor, in general un mediu cu mai multe constrangeri si, nu in ultimul rand, va fi nevoie de un dialog mai strans intre banci si autoritati."
El spune ca este foarte important ceea ce se va intampla in SUA in zilele urmatoare. "Este important sa redam increderea. Incertitudinea este cea mai rea pentru piete. Este important sa fie stabilizat sistemul pentru ca bancile sunt importante, creditul este important."
Referindu-se la consecintele crizei, Oudea considera ca este sfarsitul CDO-urilor (titluri emise in contul unor pachete de credite, obligatiuni si alte active si care au stat la originea crizei), nu al capitalismului.
"Radacina problemei este in modul de originare a creditelor, care a fost insuficient reglementata si a dus la un bubble. Oricum ar fi fost pierderi pentru bancile din SUA, chiar fara CDO-uri, dar nu atat de extinse. Filosofia bancara sanatoasa este sa te asiguri ca un client are capacitatea de a rambursa creditul, sa dai bani unei persoane, nu unui activ."
In acelasi timp, el sustine ca este exagerat a spune ca sofisticarea produselor financiare este neaparat ceva rau.
"Inovatia poate fi utila, insa trebuie inteles foarte bine activul pe care il vinzi pentru a nu insela clientul. Nu a fost de vina atat complexitatea produselor, cat neintelegerea riscurilor aferente."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO