Business Internaţional

Germania iese la atac: Euro ar mai putea avea de trăit doar cinci ani. Europa este mult mai importantă

Philipp Roesler, ministrul german al economiei: Germania va menţine cursul consolidării bugetare, iar celelalte state din zona euro ar trebui să facă la fel. El a criticat avertismentul preşedintelui Comisiei Europene că austeritatea şi-a atins limitele: „O astfel de poziţie este greşită“. AFP/Mediafax Foto

Philipp Roesler, ministrul german al economiei: Germania va menţine cursul consolidării bugetare, iar celelalte state din zona euro ar trebui să facă la fel. El a criticat avertismentul preşedintelui Comisiei Europene că austeritatea şi-a atins limitele: „O astfel de poziţie este greşită“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2013, 19:29 8321

„Europa este importantă pen­tru mine, nu euro. I-aş da monedei doar puţine şan­se de supravieţuire“, a spus Konard într-un inter­viu acordat publicaţiei Welt am Sonntag, adău­gând că cinci ani este „un termen rea­list“ pentru durata de viaţă a monedei uni­ce. Konard este preşedintele Max Planck Institute for Tax Law and Public Finance.

Aparent, ideea economistului contras­tează cu punctul de vedere oficial al guver­nu­lui de la Berlin că uniunea mo­netară tre­buie să reziste pentru ca Europa să rămână unită, scrie The Telegraph.

Merkel insistă că vrea să protejeze euro şi să menţină zona euro în forma actuală. Într-un discurs ţinut în urmă cu doi ani în faţa parlamentarilor germani, ea a declarat că „nimeni nu ar trebui să ia ca pe ceva bătut în cuie încă 50 de ani de pace şi pro­spe­ritate în Europa. Dacă eu­ro cade, cade şi Europa“. S-ar putea ca Konard să re­ac­tua­lizeze toc­mai acest mesaj, pe care unii analişti l-au in­terpretat ca pe un aver­tisment că pră­bu­şirea zo­nei euro poate fi urmată de război.

Linia oficială a gu­ver­nului german este că euro este esen­ţial pentru pro­spe­ritatea unei naţiuni orientate spre ex­port. Neac­ceptând destră­marea zo­nei euro, Berlinul a propus şi încearcă să pună în practică un con­trol mai sever, pe o arie mai mare, dar pe cât posibil centralizat al bugetelor naţionale.

Konard a avertizat că nicio ţară nu poate acumula datorii fără a se lovi de riscul ca investitorii „să oprească robinetul“.
„Limitele trebuie decise individual, iar aces­tea depind, printre altele, de creşterea economică şi a populaţiei“, a spus consi­lierul financiar.


Lumea îi cere Europei să frâneze austeritatea

Dar săptămâna trecută mi­niştrii de finanţe din statele G20 s-au îndepărtat de ideea de a stabili ţinte stricte de reducere a datoriilor de teamă că austeritatea frânează economia mondială.

La sfârşitul săptămânii, comisarul euro­pean pentru afaceri economice a indicat că este nevoie de mai multă flexibilitate în privinţa ţintelor economice, scrie CNBC. Şeful său, preşedintele Comisiei Euro­pene Jose Manuel Barroso, a avertizat luni că austeritatea din Europa a atins limitele supor­tabilităţii din partea societăţii. Co­misia este unul dintre membrii troicii credi­to­rilor internaţionali care negociază con­diţiile şi implicit stabilesc ţintele de re­du­ce­re a datoriilor şi cheltuielilor din pro­gramele de bailout.

Membrii consiliului guvernator al BCE, adică guvernatorii băncilor centrale din zona euro, au respins ideea că Europa ar trebui să relaxeze austeritatea. Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a trimis chiar un mesaj dur Franţei, ţară al cărei preşedinte a promis în campania electorală că va scoate Europa de pe calea austerităţii.

„Franţa, în special, are rolul important de a fi un exemplu pentru credibilitatea regulilor şi încrederea în sustenabilitatea bu­getelor naţionale“, a spus Weidmann. BCE îşi are sediul la Frankfurt, un important centru financiar din Germania.



Ar putea urma curând dobânzi mai mici

Pentru că zona euro are în faţă per­spec­tive economice tot mai slabe, analiştii spun că BCE nu are altă cale decât să reducă şi mai mult dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă în speranţa că banii puşi la dispoziţia băncilor vor ajunge ieftin în economie.

Chiar Weidmann a sugerat că dobânda va fi diminuată dacă starea economiei o cere. În prezent dobânda de referinţă este de 0,75%, cel mai scăzut nivel din istoria zonei euro.

Unii analişti avertizează că reducerea dobânzii nu va avea efecte notabile dacă BCE nu va sări peste băncile nefuncţionale prin intermediul unui program de stimulare de tipul TARP-ului american. Prin acest mecanism, pornit în 2008, guvernul a cum­părat în timpul crizei financiare active de sute de miliarde de dolari ale băncilor pen­tru a consolida sistemul şi asigura astfel lichi­ditate în economie.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat însă asupra creşterii lichidităţii pentru stimularea economiei.
„Ne confruntăm cu o schizofrenie economică. Toată lumea spune că avem deficite care sunt prea mari şi că un nivel ridicat de lichiditate va face totul mai periculos. Iar alţii spun că avem prea puţină creştere şi că ne trebuie mai multă lichi­ditate“, a afirmat Schaeuble.



Companiile germane au pornit ofensiva achiziţiilor în sudul slăbit de criză

Companiile mici şi mijlocii din Germania, coloana vertebrală a celei mai mari economii europene, sunt tot mai interesate de oportunităţile de a achiziţiona afaceri în ţările din sudul zonei euro, ale căror guverne au implementat reforme economice şi au flexibilizat piaţa muncii, scrie Kathimerini.

Reformele din ţările de la periferia zonei euro precum Spania au redus salariile şi le permit angajatorilor să concedieze mai uşor personalul.

„Pentru firmele germane Mittelstand, solide din punct de vedere financiar, criza a devenit o oportunitate. Acestea fac tot mai multe achiziţii în Spania“, a spus Christoph Himmelskamp, consultant la firma Roedl & Partner. El a menţionat că începând din 2009 achiziţiile germane de companii spaniole au crescut cu 30-40%.
Firmele germane cumpără concurenţii puternici şi astfel portofolii de clienţi şi de furnizori într-un moment în care companiile spaniole se chinuie să supravieţuiască unei recesiuni de durată care erodează cererea internă şi a îngheţat finanţarea.

Din cauza recesiunii şi a austerităţii, rata şomajului din Spania a atins în primul trimestru 27,2%, cel mai ridicat nivel de după 1976, anul în care a început tranziţia ţării către democraţie în urma decesului dictatorului Francisco Franco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO