Business Internaţional

Germania sfidează criza cu majorări salariale record, dar în această cutezanţă ar putea sta de fapt salvarea euro

Germania sfidează criza cu majorări salariale record, dar în această cutezanţă ar putea sta de fapt salvarea euro

François Hollande, preşedintele Franţei şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Autor: Bogdan Cojocaru, Andrei Cîrchelan

22.05.2012, 00:05 2402

Cu cele mai mari creşteri sala­riale din ultimii 20 de ani, de peste 6% pentru funcţio­narii pu­blici şi de peste 4% pentru membrii celui mai mare sin­dicat din ţară, Germania sfidează criza care zdruncină Europa profitând de reformele pe care l-a imple­mentat în timp.

Majorările salariale ar putea fi însă be­ne­fice întregii Europe, deoarece pe de o parte vor încuraja consumul intern şi prin ur­mare importurile în cea mai mare economie eu­ropeană, iar pe de alta ar reduce decalajul de competitivitate dintre Germania şi ţările cu probleme de la periferia Uniunii Eu­ro­pene.

IG Metall, cel mai influent sindicat din Germania, reprezentând aproximativ 3,6 milioane de angajaţi din sectorul metalurgic şi de inginerie, a obţinut în urma nego­cie­rilor care s-au încheiat la finele săptămânii trecute creşterea salariilor cu 4,3%, ce mai mare de după 1992, când sindicatul a determinat angajatorii să acorde o majorare de 5,4%, scrie Thomson Reuters.

Sectorul, care include producătorii auto, Volkswagen fiind unul dintre ei, este consi­derat a fi coloana vertebrală a exporturilor germane. Creşterea a fost acordată pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013, iar de ea beneficiază 800.000 de membri ai sindicatului din landul german Baden-Württenberg.

Dar acordul regional, primul semnat anul acesta şi care pune capăt unor negocieri tensionate presărate cu greve care au afectat producţia industriei germane, stabileşte un punct de reper pentru nego­cierile celorlalte regiuni, notează AFP.

Înţelegerea vine în urma intervenţiei în premieră a liderilor politici germani, care du­pă o perioadă îndelungată de tăcere auto­impusă au cerut explicit, în repetate rânduri, creşteri salariale semnificative în sectorul privat.

Majorarea salarială obţinută de IG Metall este sub creşterea de 6,5% cerută iniţial, dar cu mult peste rata inflaţiei, de 2,1%, în aprilie. Acordul, văzut, de ase­menea, ca un reper şi pentru alte industrii, include o protecţie mai mare pentru angajaţii cu contract temporar de muncă.

Cum profită Europa

Metalurgiştii nu s-au descurcat însă la fel de bine ca funcţionarii publici, care au obţinut luna trecută majorarea salariilor cu 6,3% pentru doi ani. Circa 220.000 de angajaţi a băncilor se luptă pentru o creştere de 6% a remuneraţiilor.

Şi muncitorii din industria chimică, hotelieră şi din agricultură cer majorări de 6% pentru acest an. În Germania sunt două milioane de funcţionari publici şi, în total, 41 de milioane de salariaţi.

Angajatorii germani se confruntă cu presiuni tot mai mari din interiorul şi exteriorul ţării pentru a majora salariile angajaţilor după 15 ani de majorări limitate şi reforme dificile pe piaţa muncii, precum creşterea vârstei de pensionare de la 65 de ani la 67 de ani în 2007. Guvernul de la Berlin se confruntă, de asemenea, cu pre­siuni din partea statelor partenere din zona euro pentru a permite salariilor să crească, ceea ce ar pune presiuni ascendente pe inflaţie, pe de o parte, scumpind exporturile germane, iar pe de altă parte ar permite ger­manilor să cumpere mai mult, încurajând im­porturile. Astfel, ţările de la periferia Eu­ropei vor exporta mai mult către Germania.

Salariile germanilor au crescut cu 2% între 2000 şi 2009, în timp ce în Spania s-au majorat cu 4,7%, în fiecare an, în acelaşi interval. "O inflaţie mai rapidă a salariilor în Germania face parte din reechilibrarea internă a Europei. Schimbarea din zona euro, deja vizibilă în scăderea surplusului comercial al Germaniei cu alţi membri ai zonei euro şi boom-ul exporturilor din ţările de la periferie, va deveni mai puternică în timp.Ţările nu va trebui să părăsească zona euro şi să-şi devalorizeze moneda", apre­ciază Holger Schnielding, economist la Berenberg.



"Este normal ca salariile să se majoreze mai rapid aici decât în alte state ale UE"

Ministrul german al finanţelor Wolgang Schaeuble a recunoscut la începutul acestei luni că a venit timpul unor creşteri mai rapide ale salariilor în Germania.

"Este normal ca salariile să se majoreze mai rapid aici decât în alte state ale UE. Avem în spate ani de reforme. Şi prin creşterea remuneraţiilor Germania va ajuta la reducerea dezechilibrelor din Europa", a spus oficialul.

Evoluţia economiei germane sprijină pretenţiile salariale ale angajaţilor. Produsul Intern Brut a avansat cu 3% sau chiar mai mult în ultimii doi ani. În primul trimestru al acestui an, economia a crescut cu 2,1%, în ritm anualizat, performanţă mult peste cele ale vecinilor. Exporturile au fost unul dintre principalele motoare de creştere, reflectând îmbunătăţirea competitivităţii în ultimul deceniu. Rata şomajului, de 5,6%, este cea mai scăzută de după reunificarea ţării şi jumătate sub media zonei euro, notează The Wall Street Journal. În Germania, salariile negociate de sindicate au tendinţa de a urma cursul economiei.

Un motiv pentru care Germania nu ar trebui să insiste pe majorarea salariilor este faptul că populaţia ei este una dintre cele cele mai îmbătrânite din Europa, puterea de cumpărare a pensiilor putând fi astfel erodată de inflaţie.

"Dacă nu dăm drumul la robinetul cu bani, vom putea profita de aceste măsuri luate de Germania"

Germania este cel mai mare partener comercial al României, cu o pondere la export de aproape 19%, iar la import de 17%, şi de aceea tot ceea ce influenţează economia germană atinge, indirect, şi economia românească. Salarii mai mari în Germania înseamnă produse mai scumpe la export, dar şi putere mai mare de cumpărare, aceasta însemnând că germanii vor putea cumpăra mai multe produse exportate, explică analistul economic Aurelian Dochia. "Dacă suntem atenţi la politicile interne şi nu dăm drumul la robinetul cu bani, la măriri de salarii, vom putea profita de aceste măsuri luate de Germania", a afirmat el. Aurelian Dochia a explicat că pe fundalul crizei economice din Europa se află o criză de competitivitate, deoarece Germania domină piaţa, iar celelalte state nu îşi pot exporta produsele.

România exportă în Germania în principal utilaje, aparate şi echipamente electrice, mijloace şi materiale de transport, textile şi metale comune, şi importă mai ales utilaje, aparate şi echipamente electrice, mijloace de transport şi materiale de transport, materiale plastice şi cauciuc, chimicale, metale comune şi textile. România este stat deficitar în comerţul cu Germania. Andrei Cîrchelan


Angela Merkel nu-şi mai refuză creşterea salariului, iar Hollande îşi taie leafa

Cancelarul german Angela Merkel şi miniştrii ei şi-au majorat cu 3,3% salariile pentru anul acesta. Până în august 2013, remuneraţiile membrilor cabinetului vor creşte cu 5,7% în trei etape. Oficialii justifică majorările susţinând că acestea sunt primele din ultimii 12 ani. Merkel câştigă în prezent un salariu lunar de 16.152 de euro, la care se adaugă o alocaţie pentru cheltuieli de 1.022 de euro. Majorarea îi va aduce salariul la 18.104 euro pe lună. Din 2000, guvernul a renunţat de mai multe ori la majorările salariale, care ar fi urmat automat creşterilor pentru funcţionarii publici negociate de Ministerul de Interne.

Spre deosebire de Germania, în Franţa, guvernul noului preşedinte François Hollande a adoptat reducerea cu 30% a salariilor demnitarilor într-un gest prin care politicenii încearcă să demonstreze că participă la povara reducerii datoriei statului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO