Business Internaţional

Germania şi-a făcut un obicei din a câştiga Cupa Mondială în perioadele cheie din istoria ţării

Cancelarul german Angela Merkel s-a fotografiat alături de echipa Germaniei care a câştigat Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia

Cancelarul german Angela Merkel s-a fotografiat alături de echipa Germaniei care a câştigat Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia

Autor: Liviu Popescu

17.07.2014, 22:40 512

Germania şi-a făcut un obicei de a câştiga Campionatul Mondial (CM) de fotbal în perioade simbolice. Victoria din 1954, imortalizată în filmul „Miracolul de la Berna“, le-a permis nemţilor un moment de mândrie şi răzbunarea după înfrângerea ruşinoasă din 1945.

A doua victorie din 1974 a mers la Germania de Vest, al cărei „miracol economic“ i-a permis să-şi recapete locul printre cele mai avansate naţiuni la nivel mondial.

Trofeul câştigat în 1990, la doar câteva luni după căderea Zidului Berlinului, a bucurat o naţiune care avea să fie unită în curând, scrie editorialistul Gideon Rachmanm pentru Financial Times.

În 2014, Germania a câştigat din nou CM şi din nou într-un moment simbolic. În ultimii cinci ani Germania a redevenit cea mai mare putere politică din Europa, aceasta după ce costurile reunificării au făcut-o „bolnavul Europei“. Marea Britanie şi Franţa dispun de arme nucleare şi au calitatea de membru permanent al consiliului de securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), dar Germania este cea care s-a înălţat ca lider de necontestat al Uniunii Europene (UE) după criza euro.

În condiţiile în care Parisul pare a fi un muzeu frumos, Roma se sfărâmă, iar Londra este prea scumpă şi prea aglomerată, Rachmanm consideră că Berlinul s-a ridicat ca fiind o capitală modernă, plină de galerii de artă şi înţesată de clădiri cu arhitectură modernă interesantă şi un oraş în care tinerii încă îşi permit să trăiască.

Germania trece fără îndoială printr-un moment de glorie, atât pe terenul de fotbal, cât şi în afara acestuia, dar cu toate acestea sunt temeri că totul va fi doar de moment. Impunerea autorităţii politice în Europa presupune luarea unor decizi, iar unele dintre acestea vor fi inevitabil contestate în multe sectoare.

Insistenţa guvernului cancelarului Angela Merkel pe implementarea măsurilor de austeritate în ţările Europei de Sud a reînviat vechile imagini ale unor nemţi aroganţi.

Întrebaţi ce ţară ar dori cel mai puţin să vadă că va ridica trofeul CM, portughezii, spaniolii, grecii, olandezii şi britanicii au ales Germania.

Germania este divizată când vine vorba de rolul acesteia la nivel mondial, întrucât mulţi nemţi consideră că ţara lor ar trebui să menţină o distanţă politică egală între Rusia şi Vest, iar diplomaţii germani sunt îngrijoraţi că opiniile guvernului lor nu sunt în concordanţă cu opiniile publicului pe care acesta trebuie să-l reprezinte.

Cât timp economia germană zbârnâie la fel de eficient precum echipa de fotbal, vecinii UE sunt atenţi şi politicoşi faţă de politica externă a Berlinului. Cu toate acestea, până şi analiştii germani sunt îngrijoraţi că succesul economiei se bazează pe unele avantaje care se vor eroda odată cu timpul.

Cancelarul Merkel, a cărei conducere impresionantă şi lipsită de zgomot a contribuit foarte mult la formarea imaginii pozitive a Germaniei moderne, va fi conştientă de provocările care stau înainte. Dar, împreună cu restul naţiunii, victoria de la Rio i-a permis să se oprească şi să savureze momentul de glorie al Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO