Business Internaţional

Germania şi Franţa asigură că partea cea mai grea a crizei din zona euro a trecut

Germania şi Franţa asigură că partea cea mai grea a crizei din zona euro a trecut

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble (dr.) şi cel francez FranÇois Baroin insuflă optimism într-o Europă presată de spectrul recesiunii şi de criza datoriilor

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2012, 00:03 504

Miniştrii de finanţe ai Germaniei şi Franţei Wolfgang Schaeuble şi Francois Baroin au declarat că zona euro a reuşit să depăşească partea cea mai rea a crizei datoriilor. Discursurile, cu un ton neobişnuit de optimist, vin după ce Grecia a reuşit să ducă la capăt cu succes un plan de restructurare a datoriilor, dar şi cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa.

"Putem spune că partea cea mai rea a trecut, dar nu ne putem relaxa eforturile", a declarat Schaeuble, citat de Thomson Reuters. Baroin şi-a completat colegul subliniind nevoia ca statele zonei euro să insiste pe reformele fiscale şi economice. "Dacă nu deviem de la drumul ales, atunci se poate spune că ce a fost mai dificil a trecut", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel, şeful de stat cu cea mai mare influenţă în deciziile UE, a asigurat că eforturile europene de a depăşi criza datoriilor pro­gresează, însă "dezechilibrele" din economiile zonei euro sunt un semn că misiunea este departe de final. "Am străbătut o bună bucată de drum pe munte, dar nu am trecut peste vârf. Anticipez că în următorii ani vom continua să întâlnim noi munţi şi nu va fi nicio sărbătoare în care să putem spune că am trecut muntele şi acum ne putem odihni în pădure felicitându-ne că am făcut o treabă bună", a spus oficialul german, citat de Bloomberg.

Preşedintele BCE Mario Draghi a cerut guvernelor şi băncilor să profite de perioada de acalmie pentru a-şi întări apărarea. "Cei care stabilesc politicile văd semne continue de stabilizare în economie, iar băncile ar trebui să folosească acest mediu mai benign să-şi întărească rezistenţa, inclusiv prin constituirea de rezerve şi reducerea dividendelor şi bonusurilor", a afirmat Draghi, adăugând că sistemul financiar ar trebui să deservească economia, şi nu invers.

Referitor la îngrijorările anumitor oficiali germani, printre care şeful Bundesbank, privind pericolele pe care le pot avea injecţiile masive de lichiditate făcute de BCE în piaţa interbancară, Schaeuble a precizat că nu este îngrijorat de politica monetară a instituţiei.

BCE a demonstrat că este independentă şi de obicei ia decizii bune, a menţionat el.

Grecia a ieşit din default

La nici o săptămână după ce a retrogradat Grecia în default restricţionat, agenţia de evaluare financiară Fitch a ridicat cu şase trepte ratingul statului elen, la "B-". Aceasta este prima oară când o agenţie de rating îmbunătăţeşte calificativul Greciei de la declanşarea crizei datoriilor la sfârşitul lui 2009 şi prima oară când Fitch ia o astfel de măsură din 2003.

Cele trei mari agenţii de rating Fitch, Moody's şi S&P au retrogradat în repetate rânduri Grecia pe parcursul crizei, aducându-i calificativul la nivelul corespunzător încetării de plăţi ca urmare a programului prin care creditorii privaţi au acceptat pierderi de 74% legate de portofoliul de obligaţiuni elene. În urma acestui program, prin care datoriile deţinute de sectorul privat s-au înjumătăţit, şi a celui de-al doilea plan de salvare convenit cu UE şi FMI, datoria publică a Greciei ar trebui să scadă la 120% din PIB până în 2020, de la 160% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO