Business Internaţional

Germanii critica planul SUA de a salva piata auto

28.09.2008, 18:59 19

Planul prin care guvernul SUA intentioneaza sa ofere imprumuturi cu o rata scazuta a dobanzii industriei auto aflate in impas a starnit deja controverse in America, iar disputa s-a extins la scara globala in prezent, conform presei internationale.

Recent, liderii industriei auto din Germania au criticat dur Congresul american pentru interventia sa pe piata libera. "Nu suntem de acord cu subventiile", a declarat Matthias Wissmann, presedinte al asociatiei VDA din cadrul industriei auto in cadrul show-room-ului auto din Hanovra. "Daca industria auto din SUA nu-si rezolva problemele de ordin structural, nici o subventie din lume nu-i va mai fi de ajutor."
Camera Reprezentantilor a aprobat un proiect de lege mai amplu privitor la cheltuieli, in care au fost incluse imprumuturile destinate producatorilor auto. Conform legii, in prezent sunt puse la dispozitie 7,5 mld. dolari pentru lansarea programului, restul urmand sa fie asigurat mai tarziu. Senatul este asteptat sa aprobe proiectul de lege in aceasta saptamana, aprobarea din partea presedintelui american urmand sa vina la scurt timp dupa aceea.
Imprumuturile au reprezentat si reprezinta in continuare un subiect controversat, multi considerandu-le o incercare de salvare a unei industrii care nu a avut capacitatea de a se adapta suficient de rapid la ritmul rapid de crestere a pietei.
Producatorii auto sustin ca sunt coplesiti de reglementarile guvernului si ca au nevoie de aceasta finantare suplimentara, mergand pana intr-acolo incat sa ceara ca imprumuturile sa fie dublate pana la 50 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO