Business Internaţional

Gerry Adams, liderul Sinn Fein, încrezător că Irlanda de Nord se poate desprinde de Marea Britanie

Gerry Adams, liderul Sinn Fein, încrezător că Irlanda...

Autor: Mihai Draghici

09.03.2017, 20:06 75

Irlanda de Nord a organizat recent alegeri anticipate pentru desemnarea membrilor Parlamentului regional. Partidul Unionist Democrat (DUP), o formaţiune probritanică, s-a menţinut pe primul loc după scrutinul de săptămâna trecută, dar Sinn Fein, un partid republican proirlandez, s-a apropiat de obţinerea majorităţii, având cu doar un loc mai puţin în Parlament decât DUP.

Criza politică nu face decât să alimenteze tendinţele Sinn Fein, partid care a început să pledeze pentru unificarea Irlandei de Nord cu Irlanda imediat după decizia Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană. Dat fiind că şi Scoţia vrea independenţă, intenţionând să organizeze un referendum pe această temă în 2018, situaţia riscă să conducă la un conflict, la o criză constituţională şi chiar la destrămarea Marii Britanii.

"Recentele alegeri parlamentare nord-irlandeze au fost un moment crucial. Votul a fost în mod clar în sensul unităţii irlandeze, dar unioniştii încă au o majoritate, iar noi avem responsabilitatea de a-i convinge cum s-ar dezvolta mai bine în viitor", a declarat joi Gerry Adams într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Actuala criză politică riscă să conducă la noi alegeri parlamentare anticipate în Irlanda de Nord.

"Nu vreau să îi văd pe unionişti ajungând în locul naţionaliştilor. Noi vrem o Irlandă cu totul nouă, avem nevoie de o Irlandă confortabilă cu unionismul (...)", a subliniat Gerry Adams.

Afirmaţiile riscă să conducă la reizbucnirea conflictului cu Londra, încheiat în anul 1998.

Gerry Adams a atras atenţia că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efecte negative inclusiv asupra celor mai mici comunităţi din Irlanda de Nord, o regiune a Marii Britanii.

Referindu-se la perspectivele unirii Irlandei de Nord cu Irlanda, liderul Sinn Fein a precizat: "Nu este un lucru neapărat tangibil, dar avem aşteptări, avem un sentiment al speranţei, un sentiment că este un lucru care se poate îndeplini".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO