Business Internaţional

Gigantul Ernst & Young este acuzat că a ascuns dezastrul din conturile băncii Lehman Brothers

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2010, 23:50 60

În cadrul celui mai amplu caz lansat împotriva unei firme decontabilitate în ultimul deceniu, Andrew Cuomo, procurorul generalal New York-ului, acuză gigantul din domeniul contabilităţii Ernst& Young de a fi ajutat banca de investiţii Lehman Brotherssă-şi ascundă situaţia financiară reală timp de mai mult de şapteani, colectând în acest timp comisioane în valoare de peste 150 demilioane de dolari din partea firmei, scrie The Wall StreetJournal.

Prăbuşirea Lehman este cel mai mare faliment din istoriacorporatistă a Statelor Unite şi evenimentul care a generat cea maigravă criză financiară din ultimele decenii.

Cele două firme newyorkeze au colaborat din anul 2001 până laprăbuşirea Lehman în anul 2008. Conform acuzaţiilor, firmele aurecurs la o practică de contabilitate denumită Repo 105, cepresupune transferarea temporară a banilor în afara bilanţului,pentru a face Lehman să pară mai solidă decât era în realitate.

Oficialii Ernst & Young au declarat că nu există "nicio bazăreală sau legală" de formulare a unor acuzaţii împotriva firmei şică aceasta se va apăra cu fermitate împotriva acuzaţiilor formulatede Cuomo.

Documentele depuse în acest caz descriu o relaţie apropiatăîntre importanta firmă de contabilitate şi Lehman. În cea mai mareparte a perioadei de şapte ani în care cele două firme aucolaborat, doi dintre directorii financiari ai Lehman erau foştiangajaţi ai Ernst.

Relaţia dintre Lehman şi Ernst era una profitabilă şi a devenitşi mai profitabilă pentru firma de contabilitate în condiţiile încare businessul Lehman s-a dezvoltat puternic în anii când a recursla practicile Repo 105.

În deceniul de dinaintea prăbuşirii băncii, Ernst a câştigatpeste 185 de milioane de dolari din comisioane de audit şi altecomisioane plătite de Lehman, potrivit rapoartelor. În anul fiscal2007, ultimul an complet înainte de falimentul Lehman, firma eracel de-al optulea mare client american al Ernst.

Cu asemenea comisioane, partenerii unei firme de audit "suntextrem de preocupaţi să nu piardă un client important", declarăLynn Turner, fost contabil-şef în cadrul SEC, organismul caresupraveghează piaţa de capital americană.

Afacerea Lehman este cea mai recentă şi mai gravă dintr-o seriede probleme cu care s-a confruntat Ernst în ultimii ani. SEC ainterzis firmei în 2004 să accepte clienţi noi pentru audit dinrândul companiilor publice timp de şase luni, de exemplu.

În cazul Lehman, practica Repo 105 devenise atât de utilizată,încât temerile exprimate de un executiv al Lehman şi un auditor alErnst au fost total ignorate.

Procurorul general al New Yorkului doreşte ca Ernst & Youngsă returneze statului newyorkez cele peste 150 de milioane dedolari obţinute de la Lehman sub formă de comisioane şi săplătească daune investitorilor.

Observatorii sugerează că cele două părţi ar putea ajunge la unacord în afara curţii, neangajându-se într-o bătălie costisitoareşi de durată în instanţă, potrivit BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO