Business Internaţional

Goldman Sachs ar fi fost atentionata chiar cu noua luni inainte despre intentiile autoritatilor americane de a da banca in judecata, dar nu si-a anuntat actionarii

17.04.2010, 09:53 29

Goldman Sachs Group, care a incheiat sedinta bursiera de vineriin cadere cu 13% dupa ce autoritatile de reglementare a pietei auanuntat acuzatiile de frauda, nu a facut public faptul ca banca afost atentionata inca in urma cu noua luni ca anchetatorii dorescsa deschida o ancheta, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiei.

Goldman Sachs a colaborat cu SEC (Securities Exchange Commission- autoritatea care se ocupa de supravegherea pietei de capital dinSUA) in cele noua luni incercand sa evite o eventuala chemare injustitie. In martie, banca a anuntat ca coopereaza cu autoritatilede reglementare care au cerut informatii.

"Problema care se pune este in ce masura un asemenea anunt poatefi considerat inselator, deoarece uita sa mentioneze detalii", adeclarat Adam Pritchard, fost avocat al SEC. "Alegerea prudenta,sigura, ar fi fost sa prezinte mai multe detalii", deoareceomisiunile pot duce la actiuni in instanta din partea actionarilor,a mai spus Pritchard.

Goldman Sachs, cea mai profitabila companie din istoria WallStreet, a creat si vandut titluri garantate cu active de pe piataipotecara subprime (CDO - collateralized debt obligations) in 2007,fara a anunta ca fondul de hedging Paulson & Co a participat laalegerea portofoliului si a pariat impotriva acestor vehicule,conform SEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO