Business Internaţional

Google lucrează la o hartă a inflaţiei care să arate evoluţia zilnică a preţurilor

Google lucrează la un hartă a inflaţiei care să arate evoluţia zilnică a preţurilor

Autor: Radu Racu

12.10.2010, 11:08 30

Google îşi foloseşte imensa bază de date privind cumpărăturileonline pentru a dezvolta un indicator de preţuri - GooglePrice Index - care ar putea oferi în viitor o alternativăla indicii oficiali pentru inflaţie.

Hal Varian, economistul şef al companiei caredeţine cel mai popular motor de căutare de pe internet, spunepentru Financial Times că dateleeconomice pot fi colectate mult mai uşor online decât metodeleactuale care presupun înregistrarea preţurilor direct din magazine,şi pe baza lor publicarea unui indice o dată pe lună, adesea cu oîntârziere de câteva săptămâni.

Google Price Index îşi propune să ofere o hartăpentru evoluţia preţurilor în mai multe regiuni ale lumii, însa nuvrea să se substituie indicelui oficial de inflaţie, întrucâtbunurile comercializate pe internet sunt diferit şi contează înproporţii diferite în tabloul general. Spre exemplu, în SUAevoluţia preţurilor la locuinţe are o pondere de 40% în indiceleoficial al inflaţiei, în timp ce ponderea în indicele Google estede doar 18%. În schimb, indicele Google oferă o imagine destul deapropiată de realitate în ce priveşte preţul pentru bunuri cum suntelectrocasnicele sau ceasurile.

Hal Varian povesteşte amuzat pentru Financial Times cum i-avenit ideea indicelui: "într-o zi am păţit o tragedie - mi s-astricat râşniţa de piper. Am intrat pe Google Shopping să caut altaşi am rămas surprins să văd lista de preţuri. Care e primul lucurula care se gândeşte atunci un economist? Să facă un indice depreţuri".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO