Business Internaţional

Grecii încearcă să scape de criza datoriilor în străinătate

Grecii încearcă să scape de criza datoriilor în străinătate

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

06.11.2011, 19:46 770

Thanos Sioris, un proiectant grec de site-uri, crede că poate scăpa într-un singur fel de criza severă în care se află ţara: să se îmbarce la bordul unui avion şi să nu privească niciodată înapoi.

Sioris, 40 de ani, niciodată nu s-a gândit că el şi familia lui şi-ar putea petrece viaţa în altă parte decât în Grecia, unde a muncit din greu timp de doisprezece ani pentru a pune pe picioare propria companie, scrie Reuters.

Dar criza economică care a zguduit zona euro i-a distrus brusc lumea. Cea mai gravă recesiune din ultimii 40 de ani şi impozitele care au ajuns la cote alarmante îi ameninţă afacerea şi îl obligă să părăsească ţara natală împreună cu familia pentru a supravieţui.

"Aici, în Grecia, totul este atât de deprimant şi atât de scump. Clienţii mei îşi închid afacerile, concediază personalul şi datorează bani băncilor", spune Sioris, care se pregăteşte să plece pentru o lună în Hong Kong pentru a găsi oportunităţi de afaceri acolo. El intenţionează să se mute până vara următoare în centrul financiar al Asiei.

Sioris face parte din noul val de mii de emigranţi greci calificaţi care încearcă să scape de şomajul care a atins un nivel record. În ţară îi aşteaptă mulţi ani de austeritate sub povara imen­sei datorii greceşti, care se aşteptă să depăşească anul acesta 350 de miliarde de euro. Acest lucru înseamnă mai mult de 30.000 de euro pe locuitor, mai mult decât 1,5 ori valoarea PIB-ului mediu pe locuitor. Rata şomajului a depăşit 16%, cu mult peste media din zona euro de 10%, tinerii fiind cei mai afectaţi, în condiţiile în care economia este în continuare sufocată de măsurile de austeritate implementate pentru reducerea deficitului bugetar.

"Jumătate din prietenii mei vor să-i iau acolo cu mine", afirmă Sioris.

Idei despre cum se poate ajunge în Marea Britanie, Germania sau, mai departe, în Australia sau SUA s-au răspândit foarte repede printre studenţi, tinerii fără locuri de muncă sau familiile ale căror venituri au scăzut considerabil. Dar găsirea unui job s-a dovedit a fi foarte dificilă, deoarece grecii concurează pentru un loc de muncă cu angajaţi calificaţi din întreaga lume.

Cei care emigrează în căutarea unui loc de muncă sunt în general tinerii, grecii cu calificare înaltă care au studiat în străinătate.

"Angajaţii calificaţi şi absolvenţii părăsesc ţara", spune Lois Labrianidis, profesor la universitatea din Macedonia. El estimează că aproximativ 10% din cei care au absolvit o facultate lucrează în afara ţării şi atrage atenţia că acest lucru va avea efecte pe termen lung pentru Grecia.

"Aceştia sunt oamenii care ar trebui să ajute economia ţării să treacă de la produse şi servicii obţinute pe baza forţei de muncă ieftine la produse de vârf. Faptul că aceştia pără­sesc Grecia este o lovitură importantă pentru perspectivele ţării", spune Labrianidis.

Grecii pot circula liberi în interiorul UE, ceea ce înseamnă că un interviu pentru un loc de muncă nu presupune alte costuri decât un bilet de avion. Filiala din Germania a SAE, o orga­nizaţie non-profit care ajută şi reprezintă diaspora greacă, a fost copleşită.

"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Oamenii vin aici sau ne scriu că simt că sunt copleşiţi de situaţie, că au nevoie de ajutor sau că nu mai au bani să-şi hrănească copiii. Nu-şi mai pot plăti facturile, casele le sunt confiscate, au credite şi şi-au pierdut locurile de muncă. Acesta este motivul pentru care grecii vor să părăsească ţara", a spus Costas Dimitriou, directorul SAE din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO