Business Internaţional

Greii industriei germane îşi unesc forţele pentru a reduce decalajul de competenţe în creştere din cea mai mare economie europeană

Greii industriei germane îşi unesc forţele pentru a...

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2022, 00:05 434

Cele mai mari companii din Germania fac echipă pentru a recon­verti profesional forţă de muncă în do­menii ca software şi logistică în scopul reducerii unui decalaj în creş­tere de competenţe şi evitării dispo­ni­bili­zării angajaţilor din toate categoriile de vârstă în condiţiile în care cea mai mare economie euro­pea­nă face trecerea la energie curată şi cumpărături online, notează Reuters.

Peste 36 de mari companii, de la furnizori auto ca Bosch şi Continental la firme industriale ca BASF şi Siemens, s-au pus de acord să se coordoneze în privinţa locurilor de muncă, pregătind muncitorii să treacă direct de la un job la altul.

Iniţiativa evidenţiază modelul de eco­nomie socială de piaţă al Germaniei, care conferă influenţă sin­di­catelor, opus capitalismului de piaţă liberă concentrat pe maximizarea profiturilor.

Costurile iniţiativei vor fi împărţite de companiile implicate. Dacă o fabrică se închide, un dialog va începe cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru angajaţii acesteia, implicând mai apoi o altă companie care ar putea căuta noi competenţe.

În timp ce rata şomajului din Germania este relativ scăzută, situându-se la 5% în martie, există avertismente privind un val de pierderi de locuri de muncă în cazul în care companiile nu se mişcă rapid pentru a se adapta.

Un studiu al institutului german ifo avertizează că 100.000 de locuri de muncă legate de motorul cu ardere internă ar putea fi pierdute până în 2025 dacă producătorii auto nu trec suficient de rapid la maşini electrice şi fac reconversia profe­sională a angajaţilor.

Iniţiativa vine în condiţiile în care numărul de locuri de muncă neo­cupate din Germania creşte constant, de la aproximativ 320.000 în 2009 la 850.000 în martie 2022.

Sectoarele de inginerie, meta­lur­gie şi logistică se numără printre cele care caută un număr ridicat de ang­a­jaţi în Germania, împreună cu cele de servicii de îngrijire, catering şi vân­zări.

Cererea de muncitori calificaţi vine şi din partea companiilor străine, fapt evidenţiat de decizia Tesla de a-şi construi fabrica europeană de maşini electrice în Brandenburg.

Eforturile de reconversie profesională la nivelul mai multor sectoare şi în interiorul companiilor reprezintă de asemenea o modalitate de menţinere a unor relaţii bune cu puternicele sindicate ale Germaniei.

Deşi iniţiativa poate asigura unele dintre competenţele de care Germania are nevoie, atragerea de talente de peste graniţe este de asemenea vitală, subliniază Thomas Ogilvie, director HR la Deutsche Post.

Noul guvern german s-a angajat să înlesnească angajarea de forţă de muncă din afara graniţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO