Business Internaţional

Grivna a castigat 11% intr-o singura zi

21.12.2008, 17:07 16

Grivna ucraineana s-a apreciat vineri cu 11% in fata dolarului, dupa ce banca centrala a majorat dobanda pentru a doua oara in doua zile pentru a preveni default-ul creditelor contractate in valuta, scrie Bloomberg.

Grivna s-a apreciat cu cel mai ridicat procent din ultimele sapte saptamani, pana la 8,0925 grivne/dolar. Cresterea a survenit pe fondul unui declin de 14% inregistrat in cele doua zile precedente. Banca centrala a majorat vineri rata de refinantare la 22% de la 18%.
Moneda Ucrainei s-a prabusit cu 45% in raport cu dolarul de la inceputul lui iulie, generand un avertisment din partea unui consilier al presedintelui Viktor Iuscenko care a anuntat ca 60% din creditele si ipotecile contractate in valuta ar putea intra in default din cauza costurilor mai ridicate de rambursare.
Capacitatea fostului stat sovietic de a preveni colapsul grivnei este limitata de pachetul de bail-out in valoare de 16,4 mld. dolari (11,2 mld. euro) acordat de Fondul Monetar International, care interzice diminuarea rezervelor valutare cu mai mult de 4% din totalul de 32,8 mld. dolari (22,4 mld. euro) pana la sfarsitul anului.
"Masura avuta in vedere de banca centrala va genera beneficii doar pe termen scurt", a declarat Nigel Rendell, strateg al pietelor emergente pentru divizia londoneza a RBC Capital Markets. "Ratele dobanzii nu rezolva problemele macroeconomice, pun doar un plasture asupra lor."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO