Business Internaţional

Grivna se prabuseste si apropie Ucraina de default

Grivna se prabuseste si apropie Ucraina de default

Presedintele ucrainean Victor Iuscenko lucreaza deja la un plan de redresare a monedei nationale ( FOTO: Reuters)

18.12.2008, 16:47 302

Grivna ucraineana s-a prabusit cu 16% in doua zile, atingand un minim record in raport cu dolarul, dupa ce un oficial al guvernului de la Kiev a declarat ca evolutia negativa a monedei nationale ar putea aduce consumatorii si companiile in incapacitatea de a plati jumatate dintre creditele contractate, scrie presa internationala.

Moneda ucraineana s-a depreciat cu 5,6%, pana la 9,46 unitati pentru un dolar la mijlocul sedintei valutare de ieri, aceasta evolutie adaugandu-se unei prabusiri de 11,2% in sedinta de miercuri si de 44% de la inceputul anului incoace.
O rata de schimb apropiata de 9 grivne pentru un dolar inseamna ca 60% dintre creditele in valuta contractate de catre ucraineni ar putea deveni neperformante, a declarat Roman Zhukovskyi, directorul departamentului economic si social din cadrul administratiei prezidentiale de la Kiev.
Luna trecuta, Ucraina a primit o linie de credit in valoare de 16,5 mld. dolari din partea Fondului Monetar International, aceasta fiind menita sa stopeze intrarea in incapacitate de plata a fostei tari sovietice.
Corporatiile ucrainene detin credite contractate in valuta in valoare de 80 de miliarde de dolari, in timp ce datoriile similare ale statului se ridica la 20 de miliarde de dolari.
"Ucraina plateste pretul pentru dependenta fata de industria metalelor, pentru nivelul ridicat de indatorare al consumatorilor si corporatiilor, precum si pentru un mediu politic extrem de instabil", a declarat Tiomothy Ash, director de cercetare in cadrul Royal Bank of Scotland.
Evolutia negativa a grivnei a declansat o reactie imediata din partea autoritatilor de la Kiev, administratia prezidentiala anuntand ca seful statului, Victor Iuscenko, lucreaza deja la un plan de redresare a evolutiei monedei nationale. In timp ce au facut referire la lansarea unui plan de stabilizare a grivnei, oficialii au denuntat speculatiile efectuate de o parte a investitorilor.
Printre masurile pe care presedintele Iuscenko le-ar putea adopta in incercarea de a sprijini moneda nationala se numara impunerea unor restrictii in ceea ce priveste utilizarea sumelor in vauta detinute de catre exportatori si reducerea fondurilor de refinantare puse la dispozitia bancilor comerciale de catre banca centrala.
Bancile comerciale sunt suspectate de catre autoritati ca folosesc banii primiti pentru a specula pe piata valutara.
Prabusirea brusca a grivnei a generat un val de ingrijorare in randul consumatorilor, care s-au inghesuit la casele de schimb valutar pentru a schimba moneda locala in monede mai puternice. Si asta in conditiile in care ucraineni nu doar ca sunt nevoiti sa-si achite datoriile catre banci, dar o parte dintre ei vor trebui sa efectueze aceste plati direct in dolari.
Moneda ucraineana a pierdut, de asemenea, teren in fata monedei unice europene, un euro fiind tranzactionat ieri la 13,5 grivne fata de 12,1 grivne in sedinta anterioara.
In cadrul actualei crize economice, grivna a fost moneda care a suferit cea mai puternica depreciere, alaturi de coroana islandeza.
De ce scade grivna?
 
  • Analistii au avertizat in repetate randuri ca indicatorii macroeconomici fundamentali indica o depreciere pe termen lung a monedei ucrainene.
  • Deficitul comercial al tarii a fost mult timp echilibrat de influxul de moneda americana generat de exportatori si de investitorii straini. Acum sumele de valuta intrate in tara s-au diminuat drastic.
  • Exporturile Ucrainei au incetinit pe fondul scaderii drastice a cererii globale pentru otel si chimicale.
  • Mai mult, dealerii cred ca o cauza a deprecierii grivnei este legata de incercarea companiei energetice de stat Naftogaz de a cumpara dolari pentru a plati o datorie de 2,5 miliarde de dolari catre Rusia.
  • Banca centrala mai are la dispozitie numai 1-1,4 miliarde de dolari pentru a interveni pe piata valutara. Institutia a cheltuit 7,7 miliarde de dolari in septembrie si noiembrie pentru sustinerea monedei.
  • In trecut, ca sa stabilizeze moneda nationala, banca centrala a Ucrainei a obligat exportatorii sa vanda dolarii pe care ii detin si ar putea reintroduce aceasta lege.
  • In cadrul actualei crize economice, grivna a fost moneda care a suferit cea mai puternica depreciere, alaturi de coroana islandeza.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO