Business Internaţional

Guvernul american strange si mizeria bancilor straine, nu numai a celor americane

22.09.2008, 21:26 21

 

Bancile straine, care initial au fost excluse din planul de salvare in valoare de 700 de miliarde de dolari pus la punct de autoritatile americane, au reusit in urma discutiilor de peste weekend sa convinga Trezoreria Statelor Unite sa cumpere activele cu probleme detinute de sucursalele americane ale acestora, scrie International Herald Tribune.
Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a facut o serie de declaratii din care reiesea ca propunerile bancilor straine au fost acceptate. "Nu se va face diferenta intre bancile straine sau americane", a declarat Paulson.
Posibilitatea de a fi exclusi din planul de salvare al bancilor a creat un val de panica printre directorii executivi ai bancilor care detin active sub forma de instrumente financiare garantate cu credite ipotecare, cum ar fi cei de la Barclays sau UBS. Textul initial al planului oferea accesul la suma de 700 de miliarde de dolari (480,4 miliarde de euro) oricarei institutii financiare cu sediul in Statele Unite.
Dupa lansarea planului, au aparut voci care si-au exprimat nelinistea fata de Trezorerie, argumentand ca institutiile straine sunt in acelasi timp mari angajatori si jucatori importanti pe pietele americane de capital. Pana la sfarsitul zilei de sambata, documentul a fost modificat pentru a permite accesul la fondurile de urgenta oricarei institutii financiare "cu operatiuni semnificative" in Statele Unite.
In timp ce Paulson a fost de acord cu argumentele aduse in discutiile respective, administratia Bush doreste ca guvernele straine sa demareze propriile programe de salvare a bancilor. "Avem de-a face cu un sistem financiar global si in acest moment purtam discutii cu alte tari, incurajandu-le sa faca ce am facut si noi. Cred ca unele dintre aceste tari ne vor urma exemplul", a declarat Paulson.
Cererea va fi discutata in cadrul unei conferinte a ministrilor de finante ai G7, conform declaratiilor unor oficiali europeni.
Permisiunea bancilor straine sa participe la planul de salvare american nu este foarte populara in Congresul Statelor Unite, desi un mare numar de membri, printre care senatorul democrat Christopehr Dodd din Connecticut au recunoscut ca milioane de cetateni americani au conturi la UBS, Royal Bank of Scotland si alte mari banci straine.
In ciuda numarului mare de sustinatori, exista oficiali americani care sunt de parere ca o astfel de extindere ar putea mari costurile totale ale planului de salvare a bancilor de pe Wall Street, care ar putea depasi o mie de miliarde de dolari.
"Sunt sceptic in privinta planului, nota de plata ajunge deja la cateva pagini lungime", a declarat republicanul Scott Garrett, reprezentantul statului New Jersey si membru al House Financial Services Committee. "Sunt ingrijorat in aceasta privinta; probabil ca ar trebui sa fie tratate diferit, dar Congresul nu prea are un cuvant de spus in aceasta problema", a declarat Garrett in legatura cu participarea bancilor straine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO