Business Internaţional

Guvernul britanic face primul pas spre privatizarea băncilor RBS şi Lloyds

Guvernul britanic a injectat 66 miliarde de lire sterline (78 miliarde euro) în RBS şi Lloyds pentru a preveni colapsul acestora. AFP/Mediafax Foto

Guvernul britanic a injectat 66 miliarde de lire sterline (78 miliarde euro) în RBS şi Lloyds pentru a preveni colapsul acestora. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2013, 21:24 435

Guvernul britanic a dat startul procesului de privatizare a băncilor RBS şi Lloyds, în care a injectat aproape 80 de miliarde de euro pentru a le salva de la colaps, cerând băncilor de investiţii să liciteze pentru contracte de consiliere pentru posibilele vânzări, scrie presa internaţională.

Agenţia de Investiţii Financiare a Marii Britanii, prin care guvernul gestionează 81% din RBS şi 39% din Lloyds, a anunţat că băncile de investiţii au ca termen 8 iulie pentru depunerea ofertelor, scrie Internaţional Business Times.

Guvernul vrea să demonstreze că băncile britanice privatizate parţial îşi revin după criza financiară din 2008 sub ghidajul statului, iar analiştii consideră că privatizarea celor două bănci va permite partidului de guvernare, Par­tidul Conservator, să revendice cel puţin un succes parţial înaintea ur­mătoarelor alegeri naţionale, din mai 2015, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Guvernul anterior, laburist, este cel care a injectat 66 miliarde de lire sterline (78 miliarde euro) în RBS şi Lloyds pentru a le salva de la faliment. Etapa alegerii consilierului vine după ce ministrul de finanţe George Osborne a sugerat că Lloyds este într-o poziţie mai bună decât RBS pentru o eventuală reprivatizare. El a indicat că RBS nu va fi vândută, aşa cum a sperat, înainte de alegerea următorului parla­ment în 2015.

„Nu vreau o vânzare rapidă a acţiunilor noastre la RBS. Vreau o vânzare corectă pentru populaţie“, a spus Osborne.

Potrivit presei britanice, planurile Lloyds de a reintra pe mâni private până în 2014 ar putea fi întârziate doarece banca se chinuie să vândă sute de sucursale sub condiţiile bailoutului primit de la stat.

Surse din industria bancară sugerează că un pachet cuprinzând până la 10% din acţiunile Lloyds ar putea fi vândut anul acesta.

RBS are aceeaşi problemă. Soluţia ar putea veni de la fondul care administrează averea Bisericii An­glicane. Acesta a intrat într-un consorţiu format din mai mulţi investitori, inclusiv lordul Rothschild, şi încearcă să cumpere o reţea de 315 sucursale ale RRBS, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Financial Times.

Administatorii activelor Bisericii Anglicane, în valoare de 5,5 miliarde de lire sterline, s-au alăturat consorţiului de investitori organizat de lordul Davies, fost preşedinte al băncii Standard Chartered, au spus sursele. Consorţiul include, printre alţii, şi fondurile de investiţii Corsair şi Centerbridge, dar şi compania RIT Capital a lordului Rothschild.

Privatizarea RBS este întârziată şi de indecizia autorităţilor de a separa sau nu banca rea a UBS de operaţiunile profitabile.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO