Business Internaţional

Helmut Kohl, cândva cel mai puternic om al planetei, desfiinţează politica "pupilei" Angela Merkel

Helmut Kohl, cândva cel mai puternic om al planetei, desfiinţează politica "pupilei" Angela Merkel

Autor: Iulian Anghel

25.08.2011, 15:11 4145

Cancelarul reunificării Germaniei Helmut Kohl, declarat în anii '90 cel mai puternic om al planetei, desfiinţează în termeni duri politica actualului cancelar Angela Merkel.

În chiar orele în care savura "distincţia" de a fi fost desemnată de revista Forbes drept cea mai puternică femeie de pe planetă, Merkel, urmaşa lui Kohl pe linia descendenţei creştin-democrate a cancelarilor germani, avea să primească din partea fostului cancelar unificator o replică dură la adresa politicii sale.

Într-un interviu pentru publicaţia Internationale Politik din Berlin, Kohl, acum în vârstă de 81 de ani proclamă acuzator: "Germania nu mai este, de ani buni, o forţă demnă de luat în seamă".

Kohl atacă ceea ce el numeşte ezitările guvernului de la Berlin şi locul ţării în lume, afirmând, între altele, că trăieşte momente penibile pe care nu credea să le apuce, anume să vadă un preşedinte american venind în Europa fără să viziteze Germania - trimitere la turneul european a lui Barack Obama, de acum câteva luni, care a ocolit Germania.

Criticile lui Kohl vin, totuşi, într-o perioadă în care toată lumea îşi pune speranţa în Germania care a devenit o "Mecca" pentru toţi năpăstuiţii Europei.

"Un duş năucitor de rece", remarcă Deutsche Welle care, alături de presa germană comentează interviul şi aminteşte că Helmut Kohl i-a fost Angelei Merkel "nu doar tată, ci şi mamă".

Actualul cancelar a crescut, practic, din punct de vedere politic, sub aripa puternicului politician creştin-democrat. Merkel (primul cancelar femeie şi primul cancelar din Est) a trăit în Germania de Est până la reunificarea făcută de Kohl, iar cariera politică şi-a construit-o în CDU-ul condus de acesta.

Kohl a condus Germania vreme de 16 ani (este cel mai longeviv cancelar de după Al Doilea Război Mondial) între 1982 şi 1998, dată după care puterea a fost preluată de social-democraţii lui Gerhard Schroder până în 2005 când creştin-democraţii au revenit la conducerea Germaniei, iar Merkel a fost aleasă cancelar.

Kohl este cancelarul unificării Germaniei, dar şi al extinderii UE, în mandatul său înmugurind primele seminţe ale valului de extindere cu ţările din fostul bloc comunist. A fost considerat la vremea respectivă cel mai influent om de pe planetă şi a şi fost, de aceea rarele sale ieşiri sunt întoarse pe toate feţele.

"Schimbările din lume nu pot fi o scuză pentru absenţa reperelor sau a ideilor", susţine Kohl, în interviul citat, cu referire la politica actuală a Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO