Business Internaţional

Ieşirea din zona euro ar costa Germania 20-25% din PIB numai în primul an

Ieşirea din zona euro ar costa Germania 20-25% din PIB numai în primul an

Ieşirea unui stat puternic din zona euro ar crea un şoc cu implicaţii în toate colţurile lumii. Cancelarul german Angela Merkel (stânga) spune însă că nicio ţară nu va ieşi din uniunea monetară

Autor: Marius Oncu

07.09.2011, 00:03 1138

Ieşirea din zona euro ar costa Germania 20-25% din PIB în primul an sau până la 8.000 de euro pentru fiecare cetăţean german şi ar reprezenta un dezastru pentru economia mondială, potrivit unei analize a grupului elveţian UBS.

Potrivit Eurostat, Germania a avut anul trecut un PIB de 2.500 de miliarde de euro.

"Dacă o ţară puternică precum Germania ar ieşi din zona euro, consecinţele ar include falimente, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Dacă Germania ar părăsi zona euro, costul ar fi de circa 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetăţean, adulţi şi copii, în primul an, iar ulterior de 3.500-4.500 de euro pe an. Pentru primul an costul este exchivalent cu 20-25% din PIB", a afirmat, într-o notă de cercetare, economistul UBS Stephane Deo, potrivit CNBC.

Costul ieşirii unei ţări mai mici din uniunea monetară ar fi mult mai redus, afirmă analistul UBS, însă tot ar conduce la probleme majore pentru economia mondială şi industria bancară globală.

"În actuala structură şi cu actualii membri, euro nu funcţionează. Fie va fi schimbată structura, fie membrii", a adăugat economistul.

În consecinţă, Deo se aşteaptă ca Europa să se îndrepte greoi spre o uniune fiscală. "Ţările nu pot fi excluse din zona euro, dar pot decide să renunţe. Totuşi, discuţiile la nivel public privind o dezmembrare subestimează considerabil consecinţele unei astfel de decizii", a spus el.

Consecinţele economice ar fi majore, dar cele politice ar fi şi mai mari.

"Costurile economice ar fi, în multe privinţe, ultima grijă pe care ar trebui să o aibă investitorii. Fragmentarea zonei euro ar genera şi costuri politice. Influenţa interna­ţională a Europei ar înceta. De asemenea, merită menţionat că aproape nicio uniune monetară din perioada modernă nu s-a desfiinţat fără o formă de conducere militară sau autoritară ori chiar război civil", a afirmat analistul.

Implicarea Germaniei, alături de ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, în programele de salvare a unor state membre confruntate cu probleme financiare grave a redus puternic susţinerea populaţiei germane pentru moneda europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO