Business Internaţional

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană: câştigători, pierzători şi speculatori

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană:...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.06.2016, 00:04 1053
Lira sterlină s-a depreciat cu peste 12%, la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, de când britanicii au ales prin referendum să plece din UE – o oportunitate pentru unii, o durere de cap pentru alţii. 

- Căderea lirei face ca produsele fabricate în Marea Britanie să fie mai ieftine în străinătate. Plusul de competitivitate ar trebui să mai ia o piatră de pe inimă exportatorilor bri­ta­nici. Vor avea des­tule motive de în­grijorare dacă vine cri­za eco­nomică anun­ţată pen­tru cazul în care Regatul Unit iese din uniune.

- Deprecierea li­rei face în general ca Marea Britanie să fie mai ieftină pentru turiştii străini. Această ţară nu este nici pe departe o destinaţie ieftină de vacanţă, dar preţurile mai mici, dacă sunt evaluate, spre exemplu, în euro sau dolari, ar trebui să-i aducă, în teorie, un plus de atractivitate. Hotelierii şi pro­prietarii de restaurante ar avea de câştigat. Însă campania antiimigranţi a taberei pro-Brexit s-ar putea să-i fi speriat pe turiştii din anumite ţări europene. Sau cel puţin să le fi schimbat părerea despre Marea Britanie. Pe de altă parte, apelurile telefonice se vor scumpi, probabil, pentru cei care sună din UE deoarece aceştia nu vor mai beneficia de renunţarea la tarifele de roaming începând cu 2017, aminteşte Deutsche Welle.

- Pieţele volatile sunt bune pentru tradingul cu frecvenţă ridicată şi pentru fondurile de hedging. Uneori. Aceste fonduri au stat gata de atac în ajunul referendumului, iar după ce s-a aflat rezultatul votului şi-au lansat pariurile, notează Financial Times. Pariază contra lirei sterline şi contra acţiunilor companiilor britanice.

Thomson Reuters a raportat că tran­zacţiile valutare spot efectuate pe plat­forma sa au ajuns vineri la 258 de mi­liarde de dolari, faţă de volumul nor­mal de 94 miliarde de dolari.

- Nu toate com­paniile britanice sunt luate la ţintă de speculatori. Unele sunt prea mari pen­tru ca Brexitul să le afec­teze. Au ope­ra­ţiuni la nivel global – sunt produ­cători far­ma, pro­ducători de mine­reuri, grupuri de energie. Acţiunile celor mai multe din aceste companii sunt incluse în indicele bursier FTSE 100.

- Creşterea exporturilor şi redu­cerea importurilor ar trebui să ajute la reducerea deficitului de cont curent, o boală cronică a economiei britanice. Însă o economie nu poate sta pe picioa­re dacă cetăţenii ei nu au încredere în ea. Casandrele au avut şi au grijă să bage spaima în britanici.

- Băncile au avut până acum cel mai mult de pierdut din cauza volatilităţii create de Brexit. Acţiunile insti­tu­ţiilor financiare au scăzut pentru că veniturile acestora în lire ster­li­ne valorează mai puţin. În tre­cut, băncile pu­teau scoate bani din scăderi abrupte, dar au­torităţile le-au limitat capa­ci­tatea de a profita de vola­ti­litatea de pe piaţa valutară.

- Volatilitatea se ma­nifestă şi la nivelul pre­ţurilor produselor impor­tate, ceea ce nu face bine micilor afaceri.

- Apoi, mai este şi pe­tro­lul. Marea Britanie este im­por­tator net de ţiţei, al cărui preţ este stabilit în dolari. De­pre­cierea lirei face ca petrolul şi implicit benzina să fie mai scum­pe (Trezoreria Marii Bri­tanii ar sta în tabăra câşti­gă­torilor datorită încasă­rilor mai mari din taxele pe combustibil – dacă şoferii cumpără).

- Este foarte probabil ca preţurile locuinţelor să scadă deoarece incertitudinea îi va determina pe cumpărători să mai aştepte. După referen­dum, acţiunile companiilor care construiesc locuinţe au scăzut cu două cincimi, ceea ce reflectă perspectivele slabe ale acestui tip de afaceri. 

- De asemenea, euro este mai slab, un lucru bun pentru exportatorii din zona euro, dar unul care reflectă încrederea (sau lipsa de încredere) în moneda unică. Polonia şi Turcia depind puternic de comerţul cu Marea Britanie şi de aceea monedele lor sunt afectate de neîncrederea în zona euro.

 

Soros pariază contra Deutsche Bank

Vorbind de speculatori, una din legendele acestei scene, investitorul american George Soros (foto), sau mai bine zis Soros Fund Management, vehiculul său de investiţii, a făcut un pariu uriaş contra celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank. Mai exact, Soros Fund Management şi Marshall Wace, un fond de hedging britanic, mizează pe scăderea accentuată a acţiunilor băncii germane, notează Deutsche Welle. Ambele fonduri au luat vineri poziţii short imense, echivalente cu 0,5% din capitalul în acţiuni al băncii. Cu astfel de poziţii short, investitorii acceptă să vândă acţiuni pe care încă nu le deţin în speranţa că le vor putea cumpăra mai târziu la un preţ mai mic. Diferenţa dintre preţuri reprezintă câştigul lor dacă pariul are succes.

Potrivit Bloomberg, poziţiile short erau de câte 100 de milioane de euro pentru fiecare fond. Când pieţele s-au închis luni, acţiunile Deutsche Bank îşi pierduseră 20% din valoare. Ieri, titlurile îşi reveniseră uşor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO