Business Internaţional

In 2009, Europa de Est a simtit gustul amar al recesiunii dupa anii de boom in care economiile cresteau rapid

In 2009, Europa de Est a simtit gustul amar al recesiunii dupa anii de boom in care economiile cresteau rapid
22.12.2009, 23:30 18

Anul acesta, statele central si est-europene au fost puternicafectate de recesiunea mondiala, insa intensitatea problemelor afost diferita.
Inca de anul trecut pericolul recesiunii plana deasupra EuropeiCentrale si de Est. Pentru cele mai multe state insa pericolul s-amaterializat in 2009. Anul trecut, la sfarsitul lunii octombrie, nucu mult timp dupa ce se declansase panica in Statele Unite dincauza colapsului bancii de investitii Lehman Brothers, Ucrainaanunta ca "i se termina bateriile" economiei si are nevoie sa iifie incarcate.
Fondul Monetar International a decis sa ii acorde un credit invaloare de 16,5 mld. dolari (11,5 mld. euro) care sa impiedicestatul sa intre in incapacitate de plata. Din cauza unei legi"populiste" insa, FMI a blocat banii acordati Ucrainei.
Economia Ucrainei s-a contractat cu 15,9% in trimestrul treicomparativ cu perioada similara a anului trecut.
Acum, la un an dupa ce s-a aflat la un pas de colaps si a fostsalvata de mana intinsa de FMI cu cele 20 mld. euro ce i-au fostoferite, Ungaria este considerata de specialisti cea mai"sanatoasa" tara din regiune. Odata cu sosirea la putere aprimului-ministru tehnocrat Gordon Bajnai, lucrurile au luat o nouaturnura. Bajnai a adoptat o serie de masuri drastice precuminghetarea salariilor bugetarilor, micsorarea impozitului pe venitpana la un nivel de 17%, reducerea contributiilor sociale platitede angajatori, reducerea cheltuielilor bugetare in urmatorii doiani cu 4,72 mld. euro si majorarea TVA de la 20% la 25%.
Romania nu a scapat nici ea de recesiune, insa aceasta a scazut inintensitate, in perioada iulie-septembrie economia contractandu-secu 0,6% trimestru la trimestru si 7,1% fata de perioada similara aanului trecut.
Cehia, unul dintre cele mai puternice state din regiune, a reusitsa iasa din recesiune in trimestrul doi. Produsul Intern Brut alstatului a avansat cu 0,3% in perioada aprilie-iunie fata deprimele trei luni ale anului, iar in trimestrul trei, avansuleconomic a fost de 0,8%. Spre deosebire de vecinii sai pusi la greaincercare de criza economica, Polonia, a reusit sa evite intrareain recesiune. Atuurile celei mai mari economii din Europa Centralasi de Est au fost piata interna stabila si dezvoltata, dependentarelativ redusa fata de exporturi - 40,8% din PIB comparativ cu80,2% in Cehia sau cu 80,3% in Ungaria - si capacitatea statului dea tine in frau dezechilibrele economice, potrivit unui raport alFMI.
Bulgaria doreste sa adere la zona euro, pe care o vede ca o plasade siguranta. La jumatatea acestei luni, ministrul finantelor,Simeon Djankov, a spus ca Bulgaria si-ar putea depune candidaturapentru a intra in zona euro incepand din martie 2010.

Acces limitat la credite

Criza creditelor de pe pietele internationale s-a extins si inEuropa de Est. Dupa ce in perioada de boom creditorii acordauimprumuturi pe banda rulanta fara a analiza eligibilitateaclientilor, in 2009 acestia au devenit extrem de selectivi.
In momentul in care criza a izbucnit, monedele est-europene auinceput sa piarda teren, iar conditiile de creditare s-auinasprit.
In Polonia rata de crestere a creditelor acordate sectorului privata scazut de la 38% anul trecut la 5,9% in primele noua luni ale lui2009. Aici, bancile se concentreaza pe refinantarea clientilorexistenti, de aceea fondurile pentru noi credite nu sunt foartemari.
In Romania, creditorii au oferit cu 40% mai putine imprumuturi in2009. Nici Ungaria si nici celelalte state nu fac notadiscordanta.
Sistemele bancare din regiune sunt dominate de jucatori straini,care in pofida pericolului pe care operatiunile din Est ilreprezinta pentru bilantul lor contabil, au promis in primavara sanu se retraga din regiune si sa isi finanteze filialele incontinuare.

Bursele au luat-o inaintea economiilor

Bursele din centrul si estul Europei au intrat in picaj inprimul trimestru al anului, in special spre sfarsitul lui februariesi debutul lunii martie, cand de altfel pietele de capital dinintreaga lume s-au confruntat cu turbulente. Indicele de referintaal Bursei de Valori de la Bucuresti, BET, este performerulregiunii, cu un avans de circa 63% de-a lungul anului, ieriatingand aproape 4.700 de puncte, in timp ce indicele ungar BUX areusit sa se aprecieze cu 60% in 2009, pana la peste 20.500 depuncte.
Cresteri moderate au inregistrat indicii burselor bulgara (SOFIX)si ceha (PX), cu circa 17,5%, respectiv 21,8%. Totodata, indicelebursei de la Varsovia, WIG 20, a ajuns la peste 2.300 de punctespre finalul lunii decembrie, consemnand un avans de 24%.

Monedele si-au revenit pe final de an

Monedele din Europa Centrala si de Est au avut parte lainceputul lui 2009 de o depreciere substantiala in raport cu euro,reusind insa sa recupereze in ultimele luni mare parte din declin.Daca leul intra in 2009 la un curs de schimb de circa 4,03lei/euro, sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie au adusun maxim istoric pentru moneda noastra, de peste 4,35 unitati/euro.Desi unii analisti apreciau ca leul ar putea atinge chiar nivelulde 4,5 unitati/euro la final de an, moneda unica europeana setranzactiona ieri pentru 4,22 lei. Forintul a marcat un declinanual de 3,4%, dupa ce in perioada februarie-martie depasisecotatia de 316 forinti/euro. Marti, un euro se tranzactiona pentru276,5 forinti. Zlotul polonez a cunoscut o depreciere moderata, dedoar 0,6% fata de euro. La polul opus, coroana ceha a reusit saavanseze in 2009 cu 1,5% in raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO