Business Internaţional

In doi ani, zona euro s-ar putea sparge daca Spania are probleme

In doi ani, zona euro s-ar putea sparge daca Spania are probleme

FOTO: Reuters

28.01.2010, 00:00 38

Economistul american Nouriel Roubini, devenit celebru pentru caa anticipat actuala criza financiara, priveste cu pesimism viitoruluniunii monetare europene si considera ca Spania prezinta cele maimari riscuri pentru zona euro si nu Grecia, scrie Bloomberg.

"Peste un an sau doi, am putea asista la o ruptura a uniuniimonetare. Riscul este din ce in ce mai mare", a spus Roubini. "Zonaeuro s-ar putea imparti in doua grupuri, unul central, cu o pozitieputernica, si unul periferic, compus din state mai slabe, care incele din urma s-ar putea retrage din uniunea monetara", a avertizateconomistul, care a previzionat criza financiara cu un an inaintede declansarea sa propriu-zisa. In opinia sa, situatia actuala este"primul test" cu care se confrunta zona euro in ceea ce privestecoeziunea.

El a mai afirmat ca in ciuda faptului ca atentia este indreptatacatre problemele economice ale Greciei, Spania ar putea reprezentao amenintare mai puternica la adresa zonei euro, intrucat este ceade-a patra mare economie a regiunii si se confrunta cu un somajridicat si cu un sistem bancar fragil.

Dezastrul iberic

Rata somajului din tara iberica este de peste 19%, adica aproapedublu in raport cu media inregistrata la nivelul intregii UniuniEuropene.

"Daca economia elena se prabuseste, zona euro va avea probleme.Daca se prabuseste Spania, va fi un adevarat dezastru", a apreciatRoubini. Economii precum cea a Greciei si a Spaniei sunt amenintatede puternice dezechilibre fiscale si de pierderea competitivitatii.Apartenenta la zona euro nu le va permite acestor state sa-sideprecieze moneda pe cont propriu pentru a iesi din recesiune, aafirmat Roubini.

Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a depasit de pestepatru ori limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) impusa deUniunea Europeana. In prezent, guvernul de la Atena este unuldintre cele 13 cabinete presate de Uniunea Europeana sa reducadeficitul bugetar.

Totodata, datoria publica a Greciei este de asteptat sa atingaanul acesta 120% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro sidublu fata de limita admisa de Bruxelles pentru adoptarea monedeiunice europene.

Economiile avansate sunt tinute in sah de agentiile derating

In alta ordine de idei, economistul american a sugerat caretrogradarea ratingurilor de tara reprezinta "un nou fenomen"pentru economiile avansate, care le va complica revenirea din ceamai severa recesiune postbelica.

Majoritatea investitorilor nu au reactionat inca si in afaraEuropei, potrivit lui Roubini. "In cele din urma se vor trezi larealitate si vor abandona titlurile de stat ale Japoniei si aleStatelor Unite, asa cum au procedat si in cazul Greciei", apreconizat economistul.

De ce este Spania vulnerabila

Spania are trei mari probleme: somajul ridicat, sistemul bancarfragil si lipsa unui motor de crestere economica, in conditiile incare sectorul imobiliar, care a avut acest rol ani la rand, este lapamant. Somajul ridicat, de peste 19%, este de doua ori mai maredecat media inregistrata in Uniunea Europeana, in timp ce deficitulbugetar este de asteptat a ajunge anul acesta la 8,1% din PIB, iardatoria publica la circa 62,5% din PIB, potrivit estimarilorguvernului de la Madrid. Analistul Dragos Cabat considera ca Spaniaprezinta riscuri referitoare la sistemul bancar fragil si laindustria imobiliara, care a inregistrat anii trecuti o explozienesustenabila.

Zona euro nu se va rupe

Viziunea lui Nouriel Roubini contrasteaza puternic cu cea aoficialilor de pe continentul european. Presedintele BanciiCentrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a declarat ca ipotezaunei rupturi a zonei euro prin retragerea Greciei din uniuneamonetara este "absurda". Si guvernatorul bancii centrale a Grecieia explicat ca tara trebuie sa ramana in continuare in zona euro,intrucat "problemele sale vor fi astfel mai usor de rezolvat".Speculatiile privind dezmembrarea zonei euro s-au amplificat pepietele financiare, dupa ce Grecia a aratat ca se confrunta cuprobleme severe in ceea ce priveste deficitul bugetar, iar tariprecum Spania si Irlanda au, de asemenea, de infruntat datoriipublice in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO