Business Internaţional

În România se dărâmă fabrici, în Polonia se construiesc: Două mari companii poloneze controlate de stat vor ridica o uzină petrochimică de 2,8 mld. euro

În România se dărâmă fabrici, în Polonia se...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2013, 21:23 694

Companiile poloneze Grupa Lotos, cu activităţi în sectorul petrolier, şi Grupa Azoty, al doilea producător de îngrăşăminte chimice ca mărime din UE, ambele controlate de stat, vor să construiască împreună o uzină petrochimică de 2,8 miliarde euro în cadrul unui plan al guvernului de a întări campionii naţionali, scrie The Wall Street Journal.

În pofida privatizărilor, guvernul polonez încă joacă un rol major în mai multe sectoare industriale, controlând companii cu activităţi variind de la rafinare la transport aerian.

În căutarea unor moduri de a impulsiona economia, guvernul s-a îndepărtat de promisiunile făcute înainte de criză, de a continua să vândă active pentru a păstra sub control doar câteva companii pe care le consideră de importanţă strategică. Varşovia a adoptat în schimb o abordare mai directă axată pe întărirea companiilor de stat şi utilizarea lor pentru pornirea unor proiecte noi, în special în industria grea.

Uzina petrochimică va fi construită lângă o rafinărie a Lotos, iar Azoty va fi principalul client. Com­paniile au la dispoziţie finanţare de până la 750 milioane de zloţi (181 milioane euro) prin intermediul vehiculului de investiţii al guvernului Polskie Inwestycje Rozwojowe.

„Sunt foarte mulţumit de acest proiect. Se potriveşte perfect cu ceea ce promovez de şase luni, anume construirea de sinergii între campionii naţionali pentru întărirea poziţiei lor pentru a le permite să se extindă internaţional“, a afirmat ministrul trezoreriei Wlodzimierz Karpinski.

Campionii industriali polonezi încearcă să coopereze. Compania de utilităţi Tauron Polska Energia şi producătorul de gaze naturale PGNiG vor să construiască împreună o termocentrală pe gaze. Însă alte companii de stat au renunţat la planuri similare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO