Business Internaţional

În Rusia, privatizările parţiale par să mascheze o vastă campanie de renaţionalizare

În Rusia, privatizările parţiale par să mascheze o vastă campanie de renaţionalizare

Preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să nu dea din mâna statului controlul companiilor strategice. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2012, 00:03 883

Guvernul rus se laudă în public că programul său de privatizări îşi urmează cursul, scotând în evidenţă nume cu rezonanţă precum cel al băncii VTB, al producătorului de diamante Alrosa şi al grupului de petrol şi gaze naturale Rosneft, dar nimeni nu vorbeşte de naţionalizări, cuvânt tabu la Moscova. Însă discursurile sunt înşelătoare, iar faptele par să dovedească exact contrariul, scrie La Tribune.

Guvernul rus anunţă privatizarea parţială a companiilor de stat pentru a face să fie uitat că grupuri mari precum Rosneft controlează încă porţiuni mari din economie. Latura "liberală" a guvernului rus şi-a făcut auzită vocea la sfârşitul unui sezon dominat de etatişti. Tot ei au amintit că Moscova respectă programul privatizărilor marilor companii de stat.

Trei porturi stategice vor fi vândute anul acesta prin intermediul plasamentelor se­cundare. Ministerul Economiei estimează, chiar, că va încasa 26,5 miliarde de euro între 2011 şi 2014 din privatizări. Anul acesta Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a vândut deja prin plasamente secundare 7,6% din capital, pentru care a primit patru miliarde de euro, operaţiune considerată de pieţe şi analişti a fi un succes de netăgăduit. Punctul culminant al programului va fi anul 2013, când urmează a se derula jumătate din privatizările propuse, având în vedere valoarea acestora.

Dintre operaţiunile mai răsunătoare se pot enumera vânzarea a 10% din Rosnano (Fondul pentru nanotehnologi), a 10-25% din VTB, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, a 7-14% din monopolul producţiei de diamante Alrosa şi a 5% din RJD, monopolul transpor­turilor pe calea ferată şi, desigur, a 6% din Rosneft, devenit liderul mondial în privinţa producţiei de petrol şi a rezervelor. Pentru această priva­tizare, vicepremierul rus Igor Chuvalov a pus o condiţie esenţială: cotaţia titlurilor, plasate la Londra şi Moscova, să fie cel puţin egală cu cea avută la achiziţia TNK-BP la sfârşitul lunii trecute. Oficialul prezintă această privatizare ca pe un semn că Kremlinul "îşi va reduce progresiv controlul asu­pra Rosneft". Dar nimic nu dovedeşte că Mos­cova este pregătită să cedeze controlul com­paniei, deoa­rece guvernul va păstra mai mult de jumătate din produ­cătorul de petrol. La fel stă situaţia şi în cazul celorlalte priva­tizări.

Aceste nu vor fi decât parţiale, deoarece Kremlinul nu are încredere în investitorii privaţi, pe care însă îi ademenelte cu promisiuni şi vorbe frumoase, şi-şi păzeşte hotărât controlul în privinţa deciziilor strategice precum cele legate de fluxurile financiare.

Luna trecută, Rosneft a încheiat un acord cu BP pentru preluarea participaţiei de 50% deţinută de producătorul britanic de petrol la compania TNK-BP pentru circa 26 de miliarde de dolari, în bani şi acţiuni. Aceasta este cea mai mare achiziţie a unei companii din Rusia.

Pentru analistul Serguei Guriev, "chiar dacă puterea neagă instaurarea capitalismului de stat şi continuă să-şi afirme angajamentul că va accelera privatizările şi va crea un mediu propice pentru promovarea concurenţei, achiziţia grupului TNK-BP de către Rosneft dovedeşte exact contrariul. Tânăra economie de piaţă din Rusia şi-a pierdut ultimul bastion mai important".

Nu trebuie uitat că principalul artizan al capitalismului de stat din Rusia este chiar Igor Sechin, directorul executiv al Rosneft şi aliat fidel al preşedintelui Vladimir Putin. Puterea Rosneft este demonstrată de asaltul facut de companie pe piaţa gazelor naturale. Sechin a semnat un contract de 80 miliarde dolari cu producătorul de electricitate Inter RAO (membru în consiliul căruia a fost anul trecut) pentru livrarea de combustibil timp de jumătate de secol. Contractul ia pâinea de la gură Novatek, la care francezii de la Total deţin 19%. Acţiunile grupului privat au scăzut cu 8% pe bursă imediat după anunţarea acordului. Sechin s-a angajat, în paralel, într-o luptă cu ministerele "liberale" ale guvernului condus de Medvedev pentru a consolida rolul statului în sectorul energiei electrice. Miza este autorizarea Rosneftegaz, un holding de stat care deţine 75% din Rosneft şi 10% din Gazprom, să participe la "privatizarea" parţială a producătorilor de electricitate. Doate dovezile arată că Sechin are întâietate în această dispută. "Liberalilor" nu le mai rămâne decât sarcina tot mai dificlă de a convinge că Rusia se îndreaptă spre liberalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO