Business Internaţional

În SUA, gripa aviară a atacat cel mai mare producător de ouă şi infectează vaci şi oameni. Va infecta şi economia?

În SUA, gripa aviară a atacat cel mai mare producător...

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2024, 00:05 139

O crescătorie de păsări din Michigan şi un producător de ouă din Texas au raportat recent focare de gripă aviară după ce apăruseră deja ştiri privitoare la cazuri de infectare cu virusul a unor vaci de lapte şi pri­mul caz cunoscut de transmitere a virusului la om de la un mamifer. De asemenea, ministerul agriculturii din Mexic a anunţat că ia măsuri preven­tive după detectarea gripei aviare la vacile de lapte. Virusul a fost până acum detectat la vaci de lapte în cinci state americane.

Deşi oficialii din sănătate spun că riscul pentru public rămâne scăzut, îngrijorările sunt în creştere. Mandy Cohen, director al Centers for Di­sease Control and Prevention, a decla­rat pentru Associated Press că agenţia ia gripa aviară în serios, dar a subliniat că virusul a fost deja bine studiat.

„Virusul ne este cunoscut şi l-am studiat şi sincer ne pregătim pentru gripa aviară de 20 de ani“.

Îngrijorările în creştere au legă­tură şi cu anunţul făcut de cel mai mare producător de ouă al SUA.

Cal-Maine Foods a sacrificat aproximativ 3,6% din efective în ur­ma detectării gripei aviare, iar pro­ducţia unităţii din Parmer County a fost temporar suspendată, a anunţat compania, potrivit Bloomberg.

Faptul că anunţul vine în condi­ţiile în care virusul se răspândeşte la vacile de lapte ridică îngrijorări cu privire la potenţialul impact asupra lanţului alimentar.

Există posibilitatea înregistrării de noi cazuri, cu impact asupra pro­ducţiei industriei şi reducerii ofertei de ouă, avertizează analiştii.

Compania a dat asigurări că viru­sul nu poate fi transmis prin inter­mediul ouălor dacă acestea sunt mânuite şi gătite adecvat.

Deşi este prea devreme pentru a evalua potenţialul impact economic al unui focar de gripă aviară, ultimele evoluţii sunt îngrijorătoare, spun ex­perţii. „Există temeri legate de posi­bi­lul impact asupra altor pieţe, piaţa ouălor, a cărnii de vită“, a declarat Daren Detwiler, expert din cadrul Northeastern University, pentru Associated Press.

Dacă situaţia nu este adusă rapid sub control, consumatorii s-ar putea confrunta în ultimă instanţă cu pre­ţuri în creştere, iar dacă virusul va con­tinua să se răspândească, unele industrii ar putea avea de suferit, pu­tând fi afectată şi industria de export.

Inflaţia ar putea creşte astfel, dând peste cap planurile băncii centrale americane de a da startul reducerilor de dobânzi.

Virusul, se pare, se dovedeşte deja deosebit de costisitor pentru contribuabilii americani, notează The New York Times. Anul trecut, Departamentul Agriculturii a plătit producătorilor de păsări peste o jumătate de miliard de dolari pentru păsările pe care aceştia au fost obligaţi să le sacrifice după detectarea virusului.

Pe de altă parte, există de asemenea riscul apariţiei unei pandemii de gripă aviară în condiţiile în care oamenii nu au imunitate la acest virus. Avertismentul vine din partea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit Reuters.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO