Business Internaţional

În Ungaria, ziarele care calcă strâmb vor fi închise de către guvern

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2010, 23:46 65

Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege care va permiteunei noi insti­tuţii, Consiliul Media, dominat de per­soane loialepartidului de guvernământ Fidesz, să impună amenzi şi să închidătele­viziuni sau ziare, potrivit Bloomberg.

Noua instituţie va monitoriza întreaga pro­­ducţie de ştiri, unadintre prerogativele aces­teia fiind de a impune amenzisemni­fi­cative mass-media private care încalcă pre­ve­derile noiilegi.

De la câştigarea unei majorităţi parla­men­tare de două treimiîn aprilie, Fidesz şi-a instalat propriii oameni în poziţii-cheieîn cadrul instituţiilor publice. Guvernul a redus pre­rogativeleCurţii Constituţionale şi a desemnat un membru Fidesz la conducereaBiroului de Audit de Stat. De asemenea, un fost candidat Fidesz laparlament a fost ales procuror-şef săptămâna trecută. Legeaprivitoare la domeniul media, considerată drept cel mai recentexemplu de extindere a puterii Fidesz, a fost votată cu 248 devoturi pentru, 35 împotrivă şi 16 abţineri. Membrii partidului deopoziţie Lehet Mas a Politika şi-au lipit bandă adezivă pe guri întimpul votului.

Ziare cu pagini goale în semn de protest

Proiectul a determinat ziarele locale să-şi lase primele paginigoale ca semn de protest împotriva a ceea ce acestea consideră a fiun efort de reducere a libertăţii presei.

Aproximativ 1.500 de oameni au pro­testat în apro­piereaparlamentului luni-noap­te împotriva adoptării legii. Criticiiconsideră că legea nu este bine redactată, nespe­cifi­când clar ceau de făcut canalele de comunicare pentru a se con­forma.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) adeclarat că legea constrânge dramatic presa scrisă şi online, ceeace contravine standardelor or­ga­ni­zaţiei. "Reglementarea preseitipărite poate afecta liber­tatea media şi dezbaterile publice,elemente indispensabile ale democraţiilor", scrie reprezentantulOSCE pe libertatea presei Dunja Mijatovic într-un raport.

"Reglementarea presei online nu este numai tehnologicimposibilă, dar are şi un efect de autocenzurare asupra libereiex­presii."

Consiliul Media, ai cărui cinci directori au fost desem­naţi departidul de guvernământ, va reglementa ziarele, tele­viziunea,radioul şi presa online.

Acesta va avea de asemenea puterea de a emite decrete, putere pecare o deţin numai câteva instituţii de stat.

"Sistemul pune accent pe preîntâm­pinarea încălcării legii şiîncurajarea respectării voluntare a acesteia", se arată într-odeclaraţie a cabinetului lui Zoltan Kovacs, secretar de statresponsabil pentru departa­mentul de comunicare al guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO