Business Internaţional

Începe dezmembrarea sistemului bancar din Cipru: Banca centrală a numit un administrator special pentru lichidarea băncii Laiki, prezentă şi pe piaţa din România

Începe dezmembrarea sistemului bancar din Cipru: Banca centrală a numit un administrator special pentru lichidarea băncii Laiki, prezentă şi pe piaţa din România

Autor: Anca Dumitrescu

25.03.2013, 17:12 1685

Grupul Laiki este prezent pe piaţa din România printr-o bancă de dimensiuni mici, Marfin Bank. Marfin are credite acordate de circa 370 milioane de euro şi depozite atrase de la clientelă de aproximativ 180 mil. euro, potrivit Ziarului Financiar.

Într-un comunicat al băncii centrale cipriote se arată că Andri Antoniades a fost numită administrator special pentru restructurarea băncii Laiki.

"Este membră a Institutului experţilor contabililor autoizaţi, cu 28 de ani de experienţă în domeniul bancar, 25 la HSBC, din care cinci ca director şi trei ca director al NBG Cyprus", potrivit băncii centrale.

Acordul de salvare a Ciprului a fost încheiat în noaptea de duminică spre luni, la Bruxelles, cu liderii zonei euro şi FMI, şi prevede închiderea Laiki Bank (Popular Bank).

Potrivit acordului, banca va fi scindată într-o "bancă rea", care va fi treptat desfiinţată, şi o "bancă bună", care va include depozitele garantate, în valoare de până la 100.000 de euro.

Măsura va avea ca efect restrângerea considerabilă a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat în raport cu economia insulei, având în vedere că este de opt ori mărimea PIB-ului.

Cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum şi o datorie de 9 miliarde de euro a Laiki către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.

Bank of Cyrpus este la rândul ei prezentă pe piaţa din România, sub nume propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO