Business Internaţional

Incertitudinea, cuvântul de ordine la Jackson Hole: Ar putea fi nevoie ca dobânzile să rămână ridicate până la revenirea la normal. Dar cum va arăta noul normal nu e clar

Incertitudinea, cuvântul de ordine la Jackson Hole: Ar...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2023, 23:10 221

La reuniunea din acest an a ma­rilor bănci centrale ale lumii, stra­tegii au subliniat necesitatea menţi­nerii dobânzilor ridicate până când inflaţia va fi adusă sub control, cât şi faptul că schimbările profunde mani­festate la nivelul economiei mondiale le vor îngreuna lupta cu creşterea preţurilor, scrie Bloomberg.

La Jackson Hole, şeful băncii cen­trale americane (Fed) Jerome Powell şi preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au pre­zentat provocările cu care se con­frun­tă fiecare în a decide dacă să pre­lungească seriile istorice de majorări de dobânzi începute anul trecut. În acelaşi timp, aceştia au oferit inves­titorilor puţine indicii privitoare la ce vor decide în lunile următoare.

Strategii au arătat clar că este prea devreme pentru a declara victo­ria împotriva inflaţiei, indicând astfel posibilitatea unor noi majo­rări de dobânzi. Ultimele semne că inflaţia este în curs de a fi îm­blân­zită au crescut aş­teptările că oficialii sunt aproape de sfârşitul campa­niilor istorice de înăsprire a politi­cilor monetare, însă Lagarde a avertizat că turbulenţele din ultimii trei ani ar putea aduce presiuni in­flaţioniste persistente mai imprevi­zibile şi mai greu de eliminat, no­tează Financial Times.

Kristin Forbes, profesor la Massachusetts Institute of Techno­logy, a comparat recent misiunea bancherilor centrali cu căţăratul pe un munte unde cărarea dispare la orizont.

„Ştii unde vrei să ajungi. Ştii unde este vârful, dar nu mai sunt indicii şi trebuie să lupţi să-ţi găseşti drumul. Iar chiar dacă ai parcurs cea mai mare parte a distanţei, aceasta poate fi cea mai dificilă parte,“ a de­clarat aceasta pentru The Wall Street Journal.

O temă cheie a discuţiilor a avut legătură cu dificultăţile înregistrate în adaptarea la forţe aflate în afara controlului autorităţilor monetare, potrivit Bloomberg. Participanţii au discutat subiecte ca productivitatea şi inovaţia, structura pieţei obligaţiunilor, lanţurile mondiale de aprovizionare şi nivelurile în creştere ale datoriilor publice.

„Aceste schimbări structurale de care am auzit, ştim că sunt importante. Ştim cu toţii că sunt ample. Băncile centrale sunt neputincioase în faţa multora dintre ele“, subliniază Forbes.

Fed-ul şi BCE sunt angajate în dezbateri similare privitoare la paşii următori de politică monetară, chiar în condiţiile în care economia mondială a surprins prin rezilienţă, în timp ce cea europeană se îndreaptă către un declin. Inflaţia persistentă şi nesiguranţa legată de cât de rapid se va retrage aceasta este provocarea comună a celor două bănci.

Powell nu a arătat clar dacă Fed-ul îşi va majora din nou dobânda de referinţă, în timp ce Lagarde a discutat mai pe larg noul peisaj în faţa căruia se află strategii BCE, unul caracterizat de provocări noi generate de schimbări istorice, însă şi ea a evitat să vorbească clar despre deciziile din lunile următoare.

„Trebuie să indicăm clar limitele a ceea ce ştim în prezent şi ceea ce poate realiza politica noastră. Dacă vrem să ne menţinem credibilitatea în rândul publicului trebuie să vorbim despre viitor într-un mod care să capteze mai bine nesiguranţa pe care o avem în faţă“, a declarat şefa BCE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO