Business Internaţional

Încet, viaţa îşi intră în normal după uraganul-monstru Sandy. Americanii încep să vadă partea plină a paharului, urmează reconstrucţia care va resuscita economia. GALERIE FOTO

Cartier inundat din Tuckerton, statul New Jersey în care uraganul Sandy a atins pentru prima dată uscatul american cu rafale de vânt de peste 130 de kilometri pe oră. Acum pentru refacere se vor investi peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce va ridica puţin economia. Bursele de pe Wall Street chiar au crescut anticipând eforturile de reconstrucţie

Uraganul Sandy

Autor: Radu Bostan, Bogdan Cojocaru

01.11.2012, 00:07 1951

Efectul pozitiv multiplicator al eforturilor de reconstrucţie ar putea fi de cinci, spune Frank Holmes, director general la US Global Investors. Astfel, la pagube de 20 de miliarde de dolari, impulsul dat economiei de cheltuieli şi activitate ar echivala cu 100 de miliarde de dolari, scrie CNBC.

"America ştie să-şi revină şi îşi va revigora economia. Dacă guvernul a promis proiecte de infrastructură, apare efectul de multiplicare datorită căruia fiecare dolar investit va aduce o valoare de patru până la şase ori mai mare. Partea pozitivă se va vedea mai ales anul viitor", a afirmat Holmes.

Datele îi dau dreptate analistului. Eco­nomia a încetinit în trimestrul care a urmat uraganului Katrina, cel mai distrugător din istoria SUA, dar şi-a revenit rapid.

Efectele pozitive vor fi cel mai vizibile la constructorii de locuinţe, companiile de inginerie, furnizorii de materiale de construcţii şi producătorii de bunuri de folosinţă îndelun­gată.

De asemenea, pe măsură ce activitatea de reconstrucţie creşte, vor apărea tot mai multe locuri de muncă.

Iar perspectiva eforturilor de reconstrucţie capturează imaginaţia investitorilor, dovadă fiind creşterea cu 2,3% a acţiunilor companiei de materiale de construcţii Home Depot în debutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri.

De altfel, doi dintre cei trei mari indici ai burselor de pe Wall Street, Dow Jones şi Standard & Poor's 500, au deschis în creştere. Nasdaq a făcut primul pas în scădere.

110 case mistuite de foc în Queens, dar nicio victimă

Dar entuziasmul din New York se rezumă doar la Wall Street. Bilanţul deceselor provocate de trecerea uraganului Sandy prin cel mai populat oraş american a ajuns ieri seară la 24, potrivit datelor poliţiei new-yorkeze, notează AFP.

Cele mai multe dintre persoanele decedate au fost victime ale copacilor smulşi din rădăcină de rafalele de vânt violente. Totalul deceselor provocate de furtună în SUA trece, probabil, de 50.

Sandy a lovit Manhattanul cu valuri record de peste patru metri, iar apa oceanului a inundat părţi din acest cartier, distrugând reţeaua de distribuţie a electricităţii şi para­lizând transportul cu metroul. Oficialii spun că sute de mii de persoane vor rămâne probabil fără curent electric cel puţin până la sfârşitul săptămânii. De asemenea, metroul ar putea rămâne închis până săptămîna viitoare.

Presa americană scrie că autorităţile s-au pregătit bine să întâmpine calamităţile. Nu au fost jafuri sau crime, cel puţin nu mai multe ca de obicei.

În cartierele Coney Island şi Queens au fost arestate 12 persoane sub acuzaţia că au încercat să fure din magazine, o farmacie şi o bancă căreia îi lipsea toată partea din faţă.

Tot în Queens, un incendiu uriaş a mistuit 110 locuinţe şi a avariat alte 20, dar nu a fost raportată nicio victimă.

Însă guvernatorul statului New York şi-a criticat subalternii pentru că nu au luat măsuri adecvate pentru a întâmpina o furtună de amploarea lui Sandy, cel mai mare uragan din istoria recentă a SUA după suprafaţa afectată, deoarece râurile au reuşit să-şi iasă din matcă şi să inunde tuneluri şi să înece infrastructura energetică.

Dovadă că viaţa îşi revine încet la normal, aeroporturile internaţionale John F. Kennedy şi Newark Liberty, care deservesc New York-ul, închise de luni, au fost redeschise ieri, dar cursele aeriene sunt încă "limitate", potrivit autorităţilor. În schimb, aeroporturile La Guardia şi Teterboro erau în continuare închise miercuri. Operatorii aerieni au anulat în total peste 18.000 de curse.

Sandy a traversat o regiune cu o populaţie de 60 de milioane, similară cu cea a Italiei, care reprezintă circa un sfert din economia de 13.600 de miliarde de dolari.

Dar oraşe mari precum Washington, Boston şi Philadelphia au fost în mare parte cruţate de dezastru. Furtuna a ajuns însă în interiorul continentului, până în Ohio şi Virginia de Vest, state care, spre bucuria schiorilor şi a staţiunilor de iarnă, au fost "îngropate" sub un strat de un metru de zăpadă.


Ce spun oficialităţile

Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey: "Gradul de devastare de pe ţărmurile Jersey-ului sunt de neînchipuit". El l-a lăudat pe Obama pentru modul în care gestionează situaţia provocată de uraganul Sandy. "Apreciem eforturile preşedintelui în această privinţă. El şi echipa sa au lucrat din greu."

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: Pentru viitor va trebui să anticipăm aceste modele de fenomene meteo extreme. Şi va trebui să ne gândim cum să reproiectăm sistemul pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară".

Michael Bloomberg, primarul oraşului New York: "Nu exagerez când descriu ceea ce am văzut ca fiind precum în pozele celui de-al Doilea Război Mondial".

Mitt Romney, contracandidatul preşedintelui Obama în alegerile prezidenţiale: "Vreau să menţionez că sufletul şi rugăciunile noastre sunt alături de persoanele afectate de furtună. Sandy este un alt uragan devastator din toate punctele de vedere şi multă lume se va confrunta cu vremuri grele din cauza furiei furtunii".

Barack Obama, preşedintele SUA: "Nu sunt îngrijorat acum de impactul asupra alegerilor. Sunt îngrijorat de impactul asupra familiilor şi sunt îngrijorat de impactul asupra forţelor de intervenţie în caz de urgenţă. Alegerile îşi vor purta singure de grijă săptămâna viitoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO