Business Internaţional

Infractorul cu un geamantan de cârnaţi: contrabanda cu alimente între Polonia şi enclava rusă Kaliningrad înfloreşte în pofida sancţiunilor

Infractorul cu un geamantan de cârnaţi: contrabanda cu...

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2023, 23:00 837

Contrabanda cu alimente este în floare între Polonia şi regiunea Kaliningrad în condiţiile în care cetă­ţenii ruşi sunt din ce în ce mai ne­mulţumiţi de lipsa de acces la produ­se occidentale din cauza sancţiunilor, relatează Euractiv.

Deşi contrabanda pare să se des­făşoare fără probleme, unele arestări recente au provocat nemulţumire.

Ruşii din Kaliningrad şi-au expri­mat supărarea pe Telegram cu pri­vire la persecutarea contrabandişti­lor. „Sunt sancţiuni şi nici măcar nu se poa­te face contrabandă“, s-a plâns o per­soa­nă. „Persecută oamenii, de ce nu ne dau mai bine alimente de calitate mai bună, mai ieftine?“, se întreabă o alta.

Recent, autorităţile fitosanitare ru­seşti au prins un bărbat încercând să introducă 20 de kg de cârnaţi po­lonezi în regiunea Kaliningrad. Ofi­cialii au invocat lipsa documentelor necesare şi riscul legat de gripa porcină.

Cel prins a plătit o amendă. În ima­ginea cu produsele confiscate, pe care oficialii au publicat-o ca avertis­ment împotriva unor practici simila­re, se poate observa o sacoşă din Biedronka, cel mai popular lanţ de magazine de discount din Polonia, deţinut de grupul portughez Jeroni­mo Martins.

Fenomenul contrabandei cu ali­mente către Kaliningrad ar putea avea de fapt proporţii mai ample decât s-a crezut iniţial. O femeie din Kaliningrad a declarat pe Telegram că a văzut o mulţime de maşini din oraş „cu peste 20 de kg“ de produse de contrabandă pe care nimeni nu le-a confiscat.

Majoritatea persoanelor care se îndreaptă către Kaliningrad iau sacoşe cu alimente cu ei, în condiţiile în care magazinele de acolo sunt slab aprovizionate, iar produsele de cali­tate mai bună costă foarte mult, a ex­plicat angajatul unei companii polo­neze care operează la graniţă.

Acesta a adăugat că majoritatea călătorilor sunt studenţi, persoane de origine germană cu paşapoarte ruseşti şi vize Schengen, sau ruşi cu soţii poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO