Business Internaţional

Ingropata in datorii, Ucraina este la un pas de faliment

Ingropata in datorii, Ucraina este la un pas de faliment

Razboiul politic dintre premierul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko, dar si efectele crizei mondiale au dus Ucraina la un pas de dezastru (FOTO: Reuters)

19.01.2009, 16:45 88

In pofida ajutorului de 16,5 miliarde de dolari (12,4 mld. euro) venit din partea Fondului Monetar International, finantele Ucrainei se deterioreaza continuu, pe fondul conflictului cu Rusia cu privire la preturile gazelor naturale si al scaderii pretului otelului, cel mai important produs de export al tarii, scrie Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor guvernamentale si corporatiste in valoare de 105 miliarde de dolari ale Ucrainei sunt cele mai ridicate din randul tarilor cu obligatiuni exprimate in dolari, cu exceptia Ecuadorului, care a intrat in default in luna decembrie. Moneda locala, grivna, s-a depreciat cu 40% in ultimele 12 luni in raport cu dolarul. Indicele de referinta al bursei de actiuni a tarii a pierdut 85%, cea mai dramatica scadere din lume dupa cea consemnata de Islanda, conform datelor Bloomberg.
"Piata ne indica o probabilitate ridicata de intrare in incapacitate de plata", a declarat Tom Fallon din cadrul La Francaise des Placements din Paris, care a renuntat la investitiile pe piata ucraineana cu 6 luni in urma. "Este un avantaj faptul ca tara se angajeaza sa ia masuri pe care FMI-ul este pregatit sa le sustina, insa acest lucru nu garanteaza ca tara nu va intra in default."
Diferenta de randamente dintre obligatiunile Ucrainei si titlurile de trezorerie americane s-a triplat in ultimele patru luni pana la 25%. Obligatiunile tarii au un randament cu 9,5% peste cel al obligatiunilor vandute de Argentina, care a intrat in incapacitate de plata in 2001 si nu a compensat inca toti detinatorii, conform datelor JPMorgan Chase.
Ucraina este serios afectata de scaderea cu 56% a preturilor la otel din august, conform datelor Metal Bulletin. Productia industriala a scazut cu 26,6% in noiembrie, cel mai profund declin din Europa, in conditiile scaderii cererii pe plan international in urma incetinirii economiei globale.
Disputa cu Rusia asupra preturilor gazelor naturale va spori probabil costurile legate de carburanti pentru Ucraina, incetinind cresterea industriei acesteia, conform unei note redactate de o serie de analisti.
Primul-ministru rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko urmau sa semneze un acord ieri in cadrul caruia Ucraina va plati preturi mai mari pentru gazul rus din 2010, dupa un discount de 20% in acest an. In schimb, tarifele de tranzit pentru Rusia vor ramane la nivelul de anul trecut.
"Rusia dispune de un oarecare avantaj, insa nici o Ucraina excesiv de slabita nu ar aduce beneficii Moscovei", arata Ivailo Vesselinov, economist in cadrul Dresdner Kleinwort.
Desi Statele Unite sprijina aderarea Ucrainei la NATO, Rusia a avertizat ca aceasta miscare ar diviza tara in doua state. Disputa dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Timosenko a agravat situatia, stand in calea adoptarii de strategii care sa-i linisteasca pe investitori. Banca centrala a preluat controlul asupra Prominvestbank, al saselea mare creditor al Ucrainei din punct de vedere al activelor, in octombrie.
Criza a determinat FMI sa vina cu un sprijin de urgenta in valoare de 4,5 miliarde de dolari in noiembrie. Printre conditiile acordarii creditelor s-au numarat evolutia catre o rata de schimb flexibila, mentinerea sub control a inflatiei si adoptarea unui buget echilibrat, desi parlamentul Ucrainei a aprobat un deficit de 2,96% din PIB pe 2009. Guvernul va acoperi partial acest deficit prin vanzarea de obligatiuni. Rata inflatiei din Ucraina este cea mai ridicata din Europa, situata la 22,3%.
O misiune a FMI va vizita Kievul in aceasta luna inainte ca institutia sa ofere tarii un al doilea sprijin in februarie.
Economia Ucrainei, cu o rata medie anuala de crestere de 7% din 2000, a avansat cu 2,1% anul trecut. PIB-ul ar putea scadea cu 5% in acest an, conform unor oficiali guvernamentali. Declinul dublat de deprecierea grivnei au sporit temerile ca guvernul si companiile vor intra in default dupa o crestere de patru ori a datoriei externe din ianuarie 2004.
Ucraina trebuie sa plateasca datorii de 1,4 miliarde de dolari ajunse la scadenta in acest an, conform Citigroup.
Costul protejarii impotriva defaultului a obligatiunilor vandute de Ucraina a urcat de peste 12 ori in ultimul an, pana la aproximativ 32%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO