Business Internaţional

Investitorilor le-a mai revenit pulsul, cel puţin pentru o zi: bursele recuperează din pierderi, dar volatilitatea rămâne

Investitorilor le-a mai revenit pulsul, cel puţin pentru...

Autor: CătăIina Apostoiu

28.08.2015, 00:06 575
Principalele burse ale lumii, din America, Europa şi China, şi-au revenit joi după zilele dramatice de la începutul săptămânii, când pierderile înregistrate de investitori au fost de câteva trilioane de dolari.

Creşterea peste aşteptări a economiei americane din trimestrul al doilea de 3,7%, faţă de 2,3% cât a fost estimarea iniţială, a adus un sentiment de uşurare pe pieţele financiare, care sunt zguduite de trei luni încoace de problemele economice din China, de căderea monedelor naţionale din principalele economii emergente (Brazilia, Rusia, China, Indonezia sau Africa de Sud) şi de posibilitatea ca Fed (banca centrală din SUA) să majoreze dobânzile.

„Datele din trimestrul al doilea sunt foarte solide. În final, ai nevoie de creşterea cererii din economie pentru a vedea din nou bursele pe creştere“, a menţionat Quincy Krosby, strategist de piaţă la Prudential Financial.

Consumul privat a crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea faţă de o estimare de 2,9%, un rezultat pe care analiştii îl interpretează ca fiind foarte bun. Consumul guvernamental a crescut cu 2,6% faţă de 0,8%, acesta fiind cel mai mare salt din 2010 încoace la nivel de cheltuieli şi investiţii făcute de statul american. „Combinaţia de date economice mai solide aât din SUA, cât şi Europa şi stabilitatea sporită din China şi pieţele emergente, dublată de perspectiva ca banca centrală americană să amâne majorarea ratelor dobânzii reprezintă cu siguranţă veşti foarte bune atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Europa“, a declarat Iya Feygin, strategist al WallachBeth Capital.

La deschiderea de joi, bursa americană a crescut imediat cu peste 1,4% după anunţul privind datele economice din trimestrul al doilea. Bursele europene au fost de asemenea pe creştere, Germania înregistrând un plus de peste 3%.

Bursa din Shanghai a crescut cu peste 5% după cinci şedinţe consecutive de scădere.

„Pieţele sunt mai liniştite acum, dar este greu de spus cât de sustenabilă este această situaţie“, a declarat Patrick Schowitz, strategist global la JPMorgan Asset Mana­gement, care administrează peste 1,8 tri­lioane de dolari la nivel mondial. „Este prea devreme de spus dacă ultimul episod de volatilitate a trecut.“

Autorităţile din China au dat ordin de intervenţie pe bursele lor pentru a susţine acţiunile principalelor companii chineze, susţin surse citate de Wall Street Journal. De asemenea, banca centrală a Chinei a redus ratele dobânzii şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a elibera lichiditate pentru bănci. Prăbuşirea din China din ultimele două luni, când bursa din Shanghai a pierdut 43% (chiar şi cu această scădere bursa are un plus de 50% faţă de începutul lui 2014), a antrenat începând de vinerea trecută o cădere masivă pe bursele din America şi Europa şi a provocat o asemenea panică pe pieţele financiare, încât marii economişti ai lumii au cerut practic prin declaraţii şi opinii băncii centrale americane să nu majoreze dobânzile, mişcare care nu este văzută cu ochi buni de pieţele emergente, ale căror economii încă nu şi-au revenit din criză.

Comentariile făcute de preşedintele Rezervei Federale din New York William Dudley au calmat temerile că banca centrală americană va majora ratele dobânzilor chiar din septembrie, el declarând chiar că acum şansele unei majorări luna viitoare sunt mai scăzute din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.

De asemenea, căderea preţului petrolului nu este văzută cu ochi buni de nimeni, având în vedere că stopează investiţiile şi se va ajunge în situaţia în care marile companii vor fi nevoite să dea oameni afară pentru că nu este rentabil să scoţi petrol la acest preţ.

O asemenea volatilitate pe pieţele bursiere, cu prăbuşiri de 3-5% urmate de creşteri de 2-4%, nu s-a văzut de mult, iar cosecinţele se vor vedea în următoarele săptămâni, când vor apărea la suprafaţă pierzătorii, dar şi câştigătorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO