Business Internaţional

Iranul numeşte prima ambasadoare de la Revoluţia islamică din 1979

Iranul numeşte prima ambasadoare de la Revoluţia...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

09.11.2015, 11:38 434

Marzieh Afkham, în vârstă de 50 de ani, este o diplomată de carieră, de peste 30 de ani, şi a fost purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din 2013, anul alegerii moderatului Hassan Rohani preşedinte.

"Alegerea lui Afkham ca amabsadoare a luat câteva minute, dar alegerea succesorului ei a luat patru luni", a declarat ironic Zarif în cadrul unei ceremonii oficiale, duminică, la Teheran, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Prima femeie purtătoare de cuvânt a diplomaţiei iraniene va fi înlocuită în post de către un bărbat, Jaber Ansari.

Afkham "şi-a îndeplinit cu succes misiunea timp de peste doi ani", a spus Zarif. "Ea a reuşit să acţioneze cu demnitate, curaj şi o viziune anume", într-o perioadă în care diplomaţia iraniană a fost deosebit de atent urmărită "de către opinia publică".

Marzieh Afkham a salutat, la rândul ei, "curajul unei asemenea decizii, încrederea acordată femeilor prin acordarea unor responsabilităţi şi ocazia de a face să avanseze" societatea iraniană.

După ce a fost ales, Rohani le-a cerut miniştrilor săi să numească femei în posturi importante şi a subliniat, anterior, că "discriminarea nu va fi tolerată" în Guvernul său. El a numit personal trei femei între cei 11 vicepreşedinţi.

În pofida unui statut mai bun decât în alte ţări din regiune, iranienele se confruntă cu legi care le dezavantajează în probleme legate de căsătorie, divorţ sau moştenire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO