Business Internaţional

Irlanda ar putea reintroduce controalele la frontiera cu Irlanda de Nord, în urma Brexitului

Irlanda ar putea reintroduce controalele la frontiera cu...

Autor: Mediafax

03.10.2016, 14:58 134

Ministerul irlandez de Externe, Charlie Flanagan, a declarat că autorităţile de la Dublin ar putea să reintroducă controalele la frontiera cu Irlanda de Nord, în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE, relatează The Associated Press online.

Atât Londra, cât şi Dublinul, au insistat că nu doresc revenirea la controalele la frontieră.

Întrebat fiind dacă controalele la frontiară între cele două state ar putea fi reintroduse, ministrul irlandez a declarat pentru postul de radio Newstalk că "Acest scenariu nu poate fi exclus."

"Reintroducerea unei frontiere întărite ar prezenta o mare provocare (...) aceasta este o chestiune care preocupă pe toată lumea de pe această insulă," a adăugat Flanagan.

"Aceasta este cea mai mare schimbare în planul politicii externe de când Irlanda s-a alăturat CEE (Comunitatea Economică Europeană, n.red) în urmă cu 43 de ani," a mai precizat oficialul.

Frontiera ce desparte Irlanda de Regatul Unit a fost întărită până în 1998, când un acord de pace a pus capăt violenţelor dintre separatiştii catolici, ce voiau separarea de Marea Britanie şi alipirea la Irlanda, şi unioniştii protestanţi, ce doreau ca Irlanda de Nord să rămână britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO