Business Internaţional

Iţele scandalului Banco Espirito Santo se întind de la banii americani la petrolul venezuelean

Iţele scandalului Banco Espirito Santo se întind de la...

Autor: Liviu Popescu

03.09.2014, 00:02 429

Banco Espirito Santo (BES), cândva cea mai mare bancă portugheză în func­ţie de valoarea de piaţă, a împrumutat 835 de milioane de dolari de la puter­nica bancă americană de investiţii Goldman Sachs cu doar o lună înainte de a fi sal­vată de autorităţile por­tu­gheze cu aproape cinci mi­liarde de euro. O par­te din banii împru­mu­taţi erau desti­naţi finanţării unei rafi­nă­rii, un proiect pe care o com­panie cu probleme fi­nan­ciare din China îl dez­volta pentru grupul pe­trolier de stat din Vene­zuela PDVSA.

Venezuela este un cre­ditor important al sub­sidiarelor grupului Espi­rito Santo International (ESI), con­glo­meratul cu acţionariat restrâns din care făcea parte BES, scrie The Wall Street Journal. Împrumutul de la Gold­man Sachs a venit într-o perioadă în care era aproape imposibil pentru BES să se împrumute direct de pe pieţele inter­naţionale de capital. Încă nu se ştie cât din investiţie va pierde Goldman Sachs. Ceea ce a mai rămas din împru­mu­tul băncii americane a fost plasat în aşa-numita „good bank“, în­fiin­ţa­tă ca parte a planului de salvare a BES.

În alt sector, operatorul telecom Por­tu­gal Telecom s-a văzut nevoit să inter­vină în iulie pentru a salva fuziunea cu Oi, cea mai mare com­panie de tele­co­mu­ni­caţii din Brazilia, mo­di­fi­când termenii în­ţe­lege­rii astfel încât să re­flec­te o con­tribuţie mai mică a com­paniei portu­ghe­ze la vi­itoa­rea ali­anţă după un po­sibil de­fault al Riofor­te, divizie de in­ves­tiţii şi prin­cipala uni­tate a gru­pu­lui Espi­rito Santo. Portugal Te­le­com a cum­pă­rat în apri­lie obligaţiuni de la Rioforte care au fost ţinute la sub­sidiarele com­paniei pâ­nă în luna mai, când au fost pre­date com­paniei bra­ziliene în antici­parea fu­ziunii. Am­bele firme au revizuit terme­nii con­trac­tului, iar datoria Rioforte va fi pasată înapoi operatorului telecom portughez.

Iţele scandalului BES ajung şi în Elveţia. Eurofin Holding, o firmă financiară elveţiană, ale cărei interese de afaceri erau amestecate cu cele ale ESI, se ocupa cu tranzacţiile financiare ale familiei Espirito Santo şi avea angajat un singur expert contabil care analiza rapoartele ESI, pe care autorităţile portugheze le-au găsit ulterior a fi în neregulă. Eurofin transfera fondurile între subsidiarele Espirito Santo în moduri dificil de detectat de autorităţi şi de persoanele neimplicate în tranzacţii, iar unele dintre acestea au avut loc chiar în plină criză, atunci când majoritatea băncilor din Europa se străduiau să rămână pe linia de plutire economică. Firma elveţiană ajuta banca portugheză să creeze produse de creditare care ulterior erau vândute investitorilor de retail prin tranzacţii despre care autorităţile portugheze suspectează că au fost implicate şi alte subsidiare ale ESI.

Înapoi în Velezuela, o unitate a PDVSA  a încheiat în septembrie anul trecut un parteneriat cu o compania chinezească în valoare de 834 milioane de dolari, cel mai mare contract al unei companii din China în America de Sud. În acea perioadă, BES avea prezenţă substanţială în sectorul bancar din Venezuela, întrucât în 2012 deschise mai multe subsidiare acolo ca parte a unei strategii globale de dezvoltare şi consilia guvernul de la Caracas şi PDVSA în mai multe proiecte. Probleme financiare ale BES au început să se intensifice în Europa, iar la începutul acestui an banca portugheză a reasigurat PDVSA că îşi va putea gestiona datoriile. În mai, banca portugheză a apelat la Goldman Sachs pentru a stabili o structură financiară specială, numită Oak Finance, pentru a-şi majora nivelul fondurilor denomitate în dolari care deveneau insuficiente din cauza problemelor financiare. Pe 3 iulie, BES a împrumutat 835 milioane de dolari de la Goldman Sachs prin intermediul Oak Finance.

ESI a solicitat în iulie protecţie faţă de creditori în urma unor informaţii cu privire la nereguli contabile şi relaţii financiare ample cu subsidiarele sale. Acţiunea a diminuat credibilitatea investorilor europeni şi a determinat autorităţile portugheze să înceapă anchete penale şi civile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO